Surpriză pentru clienții Enel, după ce aceștia au primit facturi în care au fost incluse două perioade de facturare.
Ioana Krekan, reprezentant Enel, a explicat cum s-a ajuns la această situație.
„Din punct de vedere al formatului facturii nu sunt modificări. Ceea ce este diferit în factura emisă în această perioadă este perioada facturată. Dacă ne aducem aminte, în decembrie 2022, am avut 2 modificări legislative majore, care au impactat întreg procesul de facturare, iar în luna ianuarie facturile emise către clienți au fost pentru jumătate de lună, pentru perioada 1-15 decembrie 2022.
În facturile emise în această perioadă, clienții regăsesc două perioade facturate, perioada 16-31 decembrie și consumul aferent lunii ianuarie. Primele 15 zile au fost facturate în ianuarie, iar acum revenim și facturăm și cealaltă jumătate a lunii decembrie împreună cu consumul din ianuarie”, a explicat Ioana Krekan.
Facturile la gaze naturale ar putea scădea chiar de luna viitoare, adică din aprilie 2023, a anunțat vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege.
Anunțul vine după ce producția internă de gaze ar putea acoperi mai mult din consumul populației, față de 2022, iar tarifele internaționale la gaze sunt și ele în scădere.
Drept urmare, și prețul gazelor naturale din facturile românilor ar putea fi sub cel plafonat, de 31 de bani pe metrul cub.
„Da, ar putea scădea, sunt premise să scadă”, a spus Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE.
Începând din primăvara lui 2022, gazele din producția internă au prețul plafonat la 150 de lei pe mwh pentru furnizori.
Apoi, prețul pentru consumul casnic, a fost plafonat la 31 de bani pe kwh, adică 310 lei pe mwh, cu toate taxele incluse, scrie antena3.ro.