Pensiile speciale vor suferi modificări legate de imposibilitatea cumulării acestora, dar și de creșterea impozitării progresive, de la 10%, la 15%. Nicio pensie nu va mai depăși veniturile din activitate. Acestea sunt doar câteva dintre propunerile care vor fi depuse, luni seară, la Senat și care pot fi adoptate tacit la data de 31 martie, potrivit surselor Gândul.
În urma discuțiilor din Coaliție, care au avut loc, duminică, la nivelul președinților de partid și de miniștri, vor fi aduse mai multe amendamente la proiectul de reformare a pensiilor speciale.
Dacă, până acum, pensiile speciale puteau fi cumulate, de acum înainte cumulul se va putea realiza doar cu o pensie civilă. Pe de altă parte, s-ar elimina interdicția cumulării pensiei de serviciu cu un salariu la stat.
O altă modificare adusă pensiilor speciale ține de creșterea impozitării, de la 10% la 15% a părții de necontributivitate, potrivit surselor politice.
O variantă luată în calcul pentru reformarea pensiilor speciale este că nicio pensie nu va mai putea depăși veniturile provenite din activitate, principiu care se regăseşte şi în soluţiile oferite de Banca Mondială, pentru a se respecta jalonul din PNRR.
De acum încolo, membrii CSM nu se vor mai putea pensiona la final de mandat, fără a se ține cont de vechime, ar fi un alt amendament.
În cazul pensiilor din sistemul de apărare şi ordine publică, se vor elimina mai multe sporuri care erau calculate în stabilirea pensiei de serviciu.
Pensiile speciale vor fi indexate anual cu rata inflaţiei.
Ministrul Muncii, Marius Budăi a recunoscut cât se cheltuie cu pensiile speciale:
„0,72% din PIB pentru pensiile militare, 0,1 la sută din PIB pentru cele 6 legi”, a declarat ministrul.
Un proiect de lege privind reformarea pensiilor de serviciu a fost depus la Parlament anul trecut, chiar de către Marius Budăi.
Actualele amendamente ale acestui proiect de lege, care viza pensiile speciale, au fost aduse în contextul recomandării Comisiei Europene, de modificare a proiectului de lege inițial, pentru că ar aduce economii ”limitate” la buget și nici nu ar soluționa problemele de fond.
România este obligată să modifice pensiile speciale pentru a nu pierde bani din PNRR.
CITEȘTE ȘI:
EXCLUSIV VIDEO | Victor Ponta: ”Nimeni nu spune adevărul despre pensiile speciale”