Premierul Nicolae Ciucă și primarul Capitalei Nicușor Dan au avut două întâlniri pentru a discuta problemele legate de termoficarea în București, dar și creșterea prețurilor la energie.
Surse guvernamentale au declarat pentru Gândul că edilul Capitalei i-a spus premierului la întâlnirea din 27 noiembrie că până la sfârșitul anului, nu are nevoie de fonduri pentru reabilitarea rețelei de termoficare.
„Cu subiectul și predicat, edilul Nicușor Dan a precizat că nu are nevoie de bani pe anul acesta. A specificat însă, că o problemă reală o vor reprezenta lunile ianuarie și februarie în ceea ce privește termoficarea”, mai spun sursele guvernamentale.
La sfârșititul lunii noiembrie, Nicușor Dan anunța că are nevoie în continuare de sprijin guvernamental pentru a menţine echilibrul financiar al instituţiei pe care o conduce.
Avem nevoie în continuare de sprijin guvernamental pentru a menţine echilibrul financiar al primăriei, pentru a reuşi să plătim lucrările curente, tranşele la vechile datorii reeşalonate şi pentru a face faţă creşterilor de preţuri. Cred că încheierea crizei şi revenirea la stabilitate politică deschide calea către soluţiile aşteptate„, a scris Nicuşor Dan pe Facebook.
Executivul anunța săptămâna trecută că va aloca fonduri pentru plata restanțelor la energia termică pentru București, Constanța și alte localități, dar acestea nu au primit bani la alocarea de vineri.
După întâlnirea de la finalul lunii noiembrie cu Nicolae Ciucă, primarul Nicușor Dan a spus că sistemul de termoficare bucureștean riscă să aibă probleme dacă nu va primi un ajutor de 968 de milioane de lei din bugetul de stat.
„Am spus și fostului prim-ministru și actualului prim-ministru că vom avea o mare dificultate în ianuarie 2022”, a recunoscut Nicușor Dan.
În total, municipiile care au un sistem centralizat de termoficare au cerut trei miliarde de lei. Cererea lui Nicușor Dan a fost întâmpinată cu critici de noul ministru al Finanțelor, Adrian Câciu, care l-a acuzat că ”nu este bun gospodar”.
„Este foarte simplu să spunem că alocăm bani. Să știți, Primăria Capitalei are bani. Un primar gospodar putea să mute prin hotărâri de Consiliu General, pe baza rectificării bugetare interne și locale, putea să rezolve problema. Noi avem cum să alocăm acești bani, dar va trebui să avem o discuție foarte corectă și aplicată cu domnul primar general pentru că este vorba despre oameni. Sunt bucureștean și trăiesc aceeași dramă ca și dumneavoastră. Și nu avem nicio vină că cineva nu e gospodar, că nu are bani, că cineva nu finanțează dacă trebuia să finanțeze”, a afirmat ministrul Finanțelor.