Prima pagină » Actualitate » Surse. Ce nume ia în calcul premierul Nicolae Ciucă pentru funcția de ministru al Educației: „Urmează să ne consultăm în PNL și în cadrul coaliției”

Surse. Ce nume ia în calcul premierul Nicolae Ciucă pentru funcția de ministru al Educației: „Urmează să ne consultăm în PNL și în cadrul coaliției”

Surse. Ce nume ia în calcul premierul Nicolae Ciucă pentru funcția de ministru al Educației: „Urmează să ne consultăm în PNL și în cadrul coaliției”
Nicolae Ciucă, premierul României

Premierul Ciucă ar putea miza pe un profesionist din Educație, după demisia de joi seara a ministrului Sorin Cîmpeanu, aflat în centrul unui scandal de plagiat. În acest moment, șeful Guvernului ia în calcul mai multe nume din zona universitară, apropiate de PNL, potrivit unor surse guvernamentale.

Sorin Cîmpeanu a anunțat joi seara că demisionează din funcția de ministru al Educației, pe fondul unor acuzații lansate de presă cu privire la un presupus plagiat într-o lucrare științifică. Premierul a anunțat, la scurt timp, că acceptă demisia și că urmează consultări în PNL pentru propunerea noului ministru al Educației.

„Am acceptat astăzi demisia domnului Sorin Câmpeanu din funcția de ministru al educației. Îi mulțumesc pentru colaborarea de până acum și pentru proiectele demarate în beneficiul sistemului de educație.
În continuare, România are nevoie de stabilitate și coerență pentru a putea implementa reforma durabilă pe care ne-o dorim cu toții pentru învățământ. Urmează să ne consultăm în Partidul Național Liberal și în cadrul coaliției de guvernare și să validăm, cu celeritate, propunerea pe care o voi înainta domnului președinte al României, Klaus Iohannis, pentru funcția de ministru”, a scris Ciucă.

Vineri urmează să fie numit un ministru interimar la Educației. Astfel, potrivit Constituției, interimatul poate fi exercitat pe o perioadă de cel mult 45 de zile.

45 de zile de interimat

„(1) Dacă prim-ministrul se află în una dintre situaţiile de încetare a funcţiei de membru al Guvernului, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României desemnează un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile prim-ministrului, până la formarea noului Guvern. Interimatul pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor încetează dacă prim-ministrul îşi reia activitatea în Guvern în cel mult 45 de zile.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică în mod corespunzător şi celorlalţi membri ai Guvernului, la propunerea prim-ministrului, pentru o perioadă de cel mult 45 de zile”, arată textul de lege.

„Lista scurtă” a numelor vehiculate pentru interimatul la Educație

Având în vedere că postul a revenit PNL, cele mai mari șanse pentru interimatul la Educație îi au ministrul Cercetării Sebastian Burduja și ministrul Investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș. Acesta din urmă a fost, în trecut, și ministru al cercetării, notează Newsweek.

Sursele citate de educatieprivata.ro îl indică însă pe Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, printre favoriții din PNL pentru a prelua funcția de ministru al Educației. Pirtea este, în acest moment, și consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă.

Pe lista discutată în PNL se mai află și alte nume posibile, inclusiv consilierul prezidențial Ligia Deca, fostul ministru Monica Anisie sau prorectorul Universității din București, Sorin Costreie. O decizie nu a fost, încă, luată, la nivelul conducerii PNL.

Între acestea, însă, Sorin Costreie, pro-rector al Universității București și consilier pe probleme de Educație al premierului Ciucă, ar fi propunerea cu cea mai puternică susținere, arată sursele citate de stiripesurse.ro.

Sorin Costreie a fost luat în calcul anterior și pentru funcția de ministru al Digitalizării

Valentin-Sorin Costreie este consilier de stat la Guvern încă din ianuarie 2020, când premier era fostul lider PNL, Ludovic Orban. În ianuarie 2022 a fost numit  coordonator național în domeniul proprietății intelectuale, potrivit unei decizii publicate la acel moment în Monitorul Oficial. Sorin Costreie a fost luat în calcul anterior și pentru funcția de ministru al Digitalizării.

Potrivit CV-ului său disponibil pe pagina Universității București, Costreie este și prodecan al Facultăţii de Filosofie în perioada 2016-2017, Este specializat în filosofia limbajului, filosofia matematicii şi logică filosofică, fiind conferenţiar la Facultatea de Filosofie a UB, Departamentul de Filosofie Teoreticӑ.

Sorin Costreie este doctor în filosofie al Universităţii din Bucureşti din 2007. Interesele sale de cercetare acoperă şi logica, filosofia ştiinţei, metafizica, epistemologia, gândirea critică şi istoria filosofiei (în special începuturile filosofiei moderne şi a celei analitice).

A desfăşurat activităţi de cercetare în Italia, Germania, Spania, SUA şi Canada. A publicat diverse studii şi lucrări în volume şi reviste internaţionale editate de către Springer, Kluwer, Taylor&Francis, Elsevier şi Oxford University Press.

Sorin Costreie este membru în comitetul de coordonare al Romanian Society for Analytical Philosophy (S.R.F.A.), membru în comitetul de coordonare al European Society for Analytical Philosophy (E.S.A.P.), membru în Association for the Philosophy of Mathematical Practice (A.P.M.P.), membru în American Philosophical Association (A.P.A.), membru în Canadian Philosophical Association (C.P.A.), membru în Canadian Society for the History and Philosophy of Science (C.S.H.P.S.), membru în Canadian Society for History and Philosophy of Mathematics (C.S.H.P.M.)

Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate articolele

Citește și