Prima pagină » Actualitate » Surse diplomatice: UE înclină spre renunțarea la petrolul din Rusia până la finalul acestui an

Surse diplomatice: UE înclină spre renunțarea la petrolul din Rusia până la finalul acestui an

Surse diplomatice: UE înclină spre renunțarea la petrolul din Rusia până la finalul acestui an
Surse diplomatice: UE înclină spre renunțarea la petrolul din Rusia până la finalul acestui an

Uniunea Europeană înclină spre interzicerea importurilor de petrol rusesc până la sfârșitul anului, au declarat doi diplomați europeni, după discuțiile dintre Comisia Europeană și statele membre ale UE din acest weekend.

Declarația vine în contextul în care Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza invaziei Ucrainei.

Se așteaptă ca noile sancțiuni să vizeze importurile de petrol rusesc, băncile din Rusia și Belarus, precum și mai multe persoane și companii, informează Reuters.

Comisia a purtat discuții cu grupuri mici de țări ale UE și va urmări să-și consolideze planul de sancțiuni în timp util pentru ca acesta să poată fi discutate la întâlnirea de miercuri a ambasadorilor UE la Bruxelles.

Miniștrii Energiei din UE urmează să se întâlnească luni în capitala Belgiei pentru a discuta și ei despre această problemă.

Unele state UE nu pot renunța prea ușor la importurile de petrol din Rusia

Cei doi diplomați au declarat că unele țări membre vor reuși să înceteze utilizarea petrolului rusesc înainte de sfârșitul anului 2022, dar altele, în special statele din sudul continentului, sunt îngrijorate de impactul unei asemenea decizii asupra prețurilor.

Germania, unul din cei mai mari cumpărători de petrol rusesc, pare dispusă să accepte un embargou de la sfârşitul lui 2022, însă ţări precum Austria, Ungaria, Italia şi Slovacia, au în continuare unele rezerve, susţin diplomaţii.

Unele țări UE au propus introducerea unui plafon pe care statele să nu îl poată depăși atunci când achiziționează petrol rusesc. Cu toate acestea, o astfel de decizie ar forța statele membre să plătească sume mai mari pentru petrolul importat din alte țări.

Uniunea Europeană şi-a stabilit ca obiectiv să reducă anul acesta cu două treimi importul de gaze ruseşti, cu ţinta ca până în 2027 să nu mai fie deloc dependentă de importurile energetice din Rusia.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și