Procurorii anticorupție au anunțat miercuri începerea urmăririi penale a unui om de afaceri, administrator de firmă, acuzat de dare de mită. Potrivit surselor GÂNDUL, este vorba despre Gabriel Bădălău, fiul fostului baron PSD Niculae Bădălău, arestat preventiv și el într-un dosar DNA la finalul anului trecut. Anchetatorii au dispus și măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile.
Astfel, potrivit unui comunicat transmis miercuri de Direcția Națională Anticorupție (DNA), omul de afaceri, cercetat în cauză, împreună cu o altă persoană, i-ar fi oferit, prin intermediar, primarului unei comune giurgiuvene „un procent de 7% (344.000 lei) din valoarea unui contract, pentru ca, în schimb, acesta din urmă să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme”.
Potrivit surselor GÂNDUL, dosarul lui Gabriel Bădălău a fost disjuns din dosarul tatălui său, rezultă din rechizitoriul în cauza care îl vizează pe Bădălău senior. La percheziția informatică, procurorii au găsit în telefonul Elenei Matache discuții cu Gabi Bădălău din septembrie – octombrie 2021, din care reiese că acesta supraveghea transmiterea comisionului către primarul din Bucșani.
Procurorii anticorupție detaliază, într-un comunicat, faptele pentru care DNA a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 22 martie 2023, a unui inculpat, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de dare de mită.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În contextul derulării unui contract încheiat de primăria unei comune cu o asociere de firme (din care făcea parte și societatea administrată de inculpat), ce avea ca obiect „Înființare rețea de alimentare cu apă în satele …, comuna …, județul Giurgiu”, în lunile octombrie 2021 și noiembrie 2022, omul de afaceri, cercetat în prezenta cauză, împreună cu o altă persoană, i-ar fi oferit, prin intermediar, primarului comunei respective un procentaj de 7% (344.000 lei) din valoarea contractului, pentru ca, în schimb, acesta din urmă să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.
În scopul menționat mai sus, la data de 25 noiembrie 2022, prin același intermediar, i-ar fi fost remisă primarului suma de 35.000 lei, reprezentând o primă tranșă din suma promisă inițial.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte o serie de obligații, între care:
– să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
– să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent
– să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.
Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, se precizează în comunicat.