Prima pagină » Actualitate » SURSE. Procurorul general i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis aviz pentru urmărirea penală a lui Ion Iliescu în dosarul Mineriadei

SURSE. Procurorul general i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis aviz pentru urmărirea penală a lui Ion Iliescu în dosarul Mineriadei

SURSE. Procurorul general i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis aviz pentru urmărirea penală a lui Ion Iliescu în dosarul Mineriadei

Procurorul general Alex Florenţa i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Ion Iliescu în dosarului Mineriadei din iunie 1990, au declarat surse judiciare pentru Agerpres.

În iunie 2017  fostul președinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracțiuni contra umanității, împreună cu fostul premier Petre Roman și fostul director SRI Virgil Măgureanu. Cu toate acestea, în decembrie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să returneze dosarul la Parchetul Militar pentru a începe din nou ancheta.

Judecătorii au constatat că rechizitoriul care l-a trimis pe Ion Iliescu în judecată, împreună cu Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu și Miron Cozma, a fost ilegal. Procurorii au fost nevoiți să refacă întreaga procedură, inclusiv să solicite aviz de la şeful statului înainte de a pune sub acuzare pe Ion Iliescu.

Peste 10.000 de mineri, implicați

Procurorii militari au arătat, în rechizitoriu, că autoritățile statului au decis să înceapă un atac violent împotriva manifestanților din Piața Universității din București în zilele de 11 și 12 iunie 1990. Acești manifestanți s-au concentrat în primul rând pe adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timişoara și și-au exprimat în mod paşnic opiniile politice, în opoziție cu majoritatea politică dominantă la acea vreme.
Peste 10.000 de mineri și alți lucrători din diferite regiuni ale țării ar fi fost implicați în acest atac ilegal, precum și forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale și SRI.

Parchetul Militar a raportat că atacul a avut loc în dimineața zilei de 13 iunie 1990 și a avut ca rezultat moartea prin împușcare a patru persoane, vătămarea fizică sau psihică a 1.388 de persoane și privarea de 1.250 de persoane de dreptul lor fundamental la libertate din motive politice. În timpul acțiunii, peste 200 de persoane au fost ridicate și transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din Măgurele. Acolo au rămas până în după-amiaza zilei respective, când au fost lăsați să plece după o investigație extinsă.

Procurorii militari l-au acuzat pe fostul președinte Ion Iliescu că a dat ordinul pentru evacuarea în forță a manifestanților din Piața Universității, inclusiv prin utilizarea angajaților din marile companii din București.