Autoritățile italiene investighează dacă mafia redirecționează o parte din aprovizionarea țării cu vaccinul coronavirus către ”prieteni”.
Datele guvernului arată că Italia a administrat un total de 12 milioane de vaccinări până în prezent, 4,2 milioane celor cu vârsta peste 80 de ani și doar 1,26 milioane celor cu vârsta de 70 de ani, transmite dailymail.co.uk.
Între timp, 3,1 milioane au fost destinate lucrătorilor din domeniul sănătății, un milion către profesioniștii din domeniul educației și 2,4 milioane către o categorie definită ca „alții”.
Șeful comisiei naționale anti-mafie și-a exprimat săptămâna aceasta îngrijorarea față de ratele ridicate de vaccinări din acest „alt” grup din regiunile sudice care s-au luptat de mult timp împotriva infiltrării mafiote în sistemul de sănătate și în alte zone publice.
Nicola Morra a ordonat ca patru regiuni – cele trei regiuni cele mai sudice ale Siciliei, Calabria și Campania și Valle D’Aosta din nord – să predea datele de vaccinare și să explice modul în care au acordat prioritate anumitor grupuri care au fost vaccinate.
„Sunt vaccinați oameni care se află în afara oricărei categorii prioritare specificate de guvern, în special în unele regiuni în care există o densitate mare de membri ai grupărilor mafiote și bănuim că mafia gestionează vaccinările”, a declarat Mario Giarrusso, un membru al comisiei anti-mafia, pentru Politico.
Îngrijorările legate de infiltrarea mafiei au apărut în timp ce un expert a avertizat că eșecul Italiei de a-i vaccina pe cei mai vulnerabili a costat mii de vieți.
După ce a fost printre țările cele mai afectate de pandemie anul trecut, Italia și-a început campania de vaccinare la sfârșitul lunii decembrie, dar nu a reușit să se concentreze exclusiv pe grupurile cu cel mai mare risc – vârstnicii. Dacă s-ar fi preocupat mai strict de planul „ideal” de vaccinare a persoanelor în vârstă, Italia ar fi suferit cu 8.000 mai puține decese de coronavirus, potrivit expertului Matteo Villa.
Villa, un cercetător al Institutului de Studii de Politică Internațională (ISPI) din Milano, a declarat că 33.000 de oameni au murit de la începutul lunii ianuarie.
„O strategie dezechilibrată, întârzierile din regiuni și înșelăciunile la vaccinare ne-au adus aici”, a spus Matteo Villa, vineri.
Prim-ministrul Mario Draghi a avertizat, joi, guvernele regionale că trebuie să îmbunătățească eforturile de vaccinare dacă vor să ridice măsurile restrictive actuale și i-a atacat pe cei care iau locuri la vaccinare, deși nu se află în grupuri prioritare.
Draghi a preluat mandatul în februarie cu promisiunea unei campanii de vaccinare mai intense, el spunând că este singura cale de ieșire pentru Italia, după mai bine de un an de pandemie care a devastat economia și a dus la decesul a aproximativ 113.000 de vieți. Rezultatele nu au fost însă pe măsura promisiunilor, parțial din cauza întârzierilor în aprovizionarea cu vaccin, dar și din cauza regiunilor, care iau propriile măsuri și nu reușesc să acorde prioritate persoanelor vulnerabile.
În Toscana, profesorii universitari și avocații, inclusiv cei peste 30 de ani, s-au vaccinat înainte de majoritatea persoanelor în vârstă, în timp ce în Lombardia, regiunea cea mai afectată de pandemia de coronavirus, un sistem de rezervare defect a creat mari probleme, luna trecută.