Sute de camioane au blocat centrul capitalei Canadei, protestând împotriva obligativității vaccinării. Familia premierului Trudeau, evacuată din motive de siguranță

Publicat: 30 01. 2022, 20:28
Actualizat: 30 01. 2022, 20:47

Peste 10.000 de oameni și sute de vehicule, majoritatea camioane, au blocat duminică centrul capitalei federale a Canadei. Șoferii de camion protestează împotriva faptului că sunt obligați să se vaccineze pentru a-și exercita meseria, respectiv pentru a asigura transporturile comerciale între Canada și Statele Unite. Mișcarea a fost numită „convoiul libertăţii”.

Organizatorii spun că acțiunea este una pașnică, dar polițiștii sunt pregătiți pentru demonstrații din partea grupărilor extremiste care, spun autoritățile, vor fi alimentate de acest protest.

Convoiul, format din sute de şoferi de camion, a ajuns sâmbătă în faţa sediului Parlamentului canadian, la Ottawa. Oamenii sunt furioşi din cauza faptului să sunt obligaţi să se vaccineze pentru a-şi exercita meseria sau să stea în carantină două săptămâni în cazul în care nu se vaccinează, notează france24.com

Protestatarii au rămas în centrul orașului Ottawa, lângă clădirea Parlamentului, cel puțin pe durata weekendului și au extins cererile până la eliminarea restricțiilor la nivel național.

„Vrem să fim liberi, să putem decide, vrem speranță – iar guvernul ne-a luat asta”, a spus Harold Jonker, șofer de camion și proprietar al unei companii de transport, pentru BBC, în timp ce conducea prin orașul Brockville, la aproximativ 115 km de Ottawa, vineri.

Duminică seara, protestatarii erau încă pe poziții în centrul capitalei federale, potrivit ottawa.ctvnews.ca

El a spus că șoferii vor rămâne „o zi, două, cinci, cât va fi nevoie”, până când se va renunța la aceste măsuri și „oamenii se vor putea întoarce la muncă”.

Poliția a evacuat familia premierului Justin Trudeau, din motive de securitate

Unii protestatari au lansat chiar amenințări directe la adresa premierului liberal Justin Trudeau, dar și a unor parlamentari, motiv pentru care poliția a fost în alertă. De altfel, poliția a evacuat familia premierului spre o destinație secretă. Șeful guvernului a condamnat apelurile la violență.

Canadian Trucking Alliance estimează însă că 85% până la 90% din cei 120.000 de camionagii canadieni care lucrează pe rute transfrontaliere sunt vaccinați și a declarat sâmbătă că se pare că mulți dintre protestatarii din Ottawa nu au nicio legătură cu acest sector de activitate.

Mitingul de la Ottawa încheie un marş de o săptămână numit „convoiul libertății” .

Pe rețele sociale au fost distribuite imagini cu coloanele de camioane pe autostrăzi, șoferii fiind încurajați de oamenii adunați pe marginea drumurilor și a pasajelor, care fluturau steaguri canadiene și pancarte contra premierului Trudeau.

Acțiunea a fost pașnică, pe măsură ce convoiul trecea prin orașe, iar poliția din Ottawa a spus că este în legătură cu organizatorii, care au cooperat, însă și-au exprimat îngrijorarea față de modul în care această acțiune a alimentat retorica extremistă.

„Demonstrațiile din acest weekend vor fi unice, riscante și semnificative”, a declarat vineri șeful poliției din Ottawa, Peter Sloly. El a spus că poliția se pregătește pentru proteste și de faptul că s-ar putea alimenta grupurile care „incită la ură, violență și, în unele cazuri, criminalitate”.

În Canada, peste 80% din populație este vaccinată cu schemă completă

În Canada, peste 80% din populație este vaccinată cu schemă completă, iar oamenii susțin vaccinarea anti-Covid. Justin Trudeau a denunțat în această săptămână acțiunea șoferilor de camion și susținerea primită de aceștia, ca venind din partea unei minorități.

Dar acțiunea a primit sprijin din partea politicienilor conservatori care spun că a devenit un „simbol al oboselii și diviziunii” resimțite în Canada la doi ani după pandemie.

La fel ca multe țări, Canada se confruntă cu inflația în creștere și dificultăți în lanțul de aprovizionare, cu deficit de forță de muncă și fenomene meteo extreme.

Prețurile sunt în creștere, inclusiv la alimente și benzină. A devenit din ce în ce mai greu să găsești unele produse pe rafturile magazinelor alimentare.