Sute de ciobani s-au adunat luni în Piața Victoriei din București pentru a protesta împotriva măsurilor luate de autorități în vederea combaterii pestei rumegătoarelor mici (PRM), o boală virală care afectează grav ovinele și caprinele. Ciobanii solicită interzicerea eutanasierii animalelor infectate, susținând că această măsură afectează grav fermele din România.
Protestatarii și-au exprimat nemulțumirea față de modul în care Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și alte instituții guvernamentale au gestionat criza generată de Pesta Rumegătoarelor Mici. Delegația protestatarilor a intrat în Palatul Victoria pentru discuții cu autoritățile, solicitând modificarea legislației și stoparea sacrificării animalelor infectate.
Principala cerere a ciobanilor este interzicerea eutanasierii oilor și caprelor infectate cu PRM la nivel național, invocând pierderile uriașe din fermele afectate. Aceștia cer, de asemenea, mai multă libertate în privința transportului de animale pentru comercializare și reproducere, solicitând ca măsurile de prevenire a răspândirii bolii să fie mai bine gândite și aplicate.
Ciobanii spun că au venit pregătiți să rămână în fața guvernului pe termen nelimitat, cu provizii și haine de schimb, declarând că nu vor pleca până când nu vor fi ascultați. În plus, ei au amenințat că, dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate, vor bloca drumurile de interes național.
Conform ultimelor date anunţate de ANSVSA, România avea active la data de 20 septembrie un număr de 27 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM).
Menţionăm că măsurile suplimentare pentru controlul şi eradicarea PRM, prevăzute în ordinul comun emis de ANSVSA, MADR şi MAI, rămân valabile, conform Deciziei de punere în aplicare a Comisiei. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a reacţionat rapid la apariţia şi evoluţia focarelor de pestă a micilor rumegătoare (PMR) în judeţele Tulcea, Constanţa, Ialomiţa şi Timiş, iar rezultatele se reflectă în scăderea numărului de focare.
Serviciile veterinare din întreaga ţară depun eforturi susţinute pentru a limita răspândirea virusului, aplicând măsuri corecte, în conformitate cu legislaţia europeană aplicată în toate statele membre, arăta ANSVSA, într-un comunicat .
Totodată, autoritatea atrăgea atenţia asupra activităţilor ilegale, cum ar fi transporturile clandestine de animale, care pot genera focare secundare de boală la mare distanţă de focarele iniţiale şi care pun în pericol eforturile de export.
Pesta Rumegătoarelor Mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele şi caprinele. Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%.
CITEȘTE ȘI:
Sute de oi, scoase la protest în Curtea de Argeș. Motivul deciziei inedite