O inițiativă a Centrului Cultural Ştefăneşti din Argeş a făcut că sute de mărțișoare să ajungă la comunităţile de români din Europa.
Mărtisoarele sunt realizate manual de de copii, mămici şi bunici, la iniţiativa Centrului Cultural Ştefăneşti din Argeş. Aproape 60 de persoane, în majoritate copii, au lucrat la sutele de mărţişoare trimise în Europa.
Mărţişoarele au ajuns din Spania (Madrid) şi Germania, până în Franţa (Lyon), Austria (Viena) şi Italia (Roma, Milano). Mai mult, unul dintre mărţişoarele realizate la Ştefăneşti a ajuns la parlamentarul italian Fucsia Fitzgerald Nissoli.
„Fiindcă am locuit mulţi ani în Italia si Franţa, îmi amintesc perfect bucuria românilor de 1 Martie, când reuşeau să primească un mărţişor. Mi-am dorit sa creez un brand la Ştefăneşti”, spune Lavinia Năstase.
Iniţiativa a început in 2019, când Lavinia Năstase a organizat ateliere la Centrul Cultural Ştefăneşti, iar mărţişoarele trimise în afară au fost fotografiate inclusiv la Domul din Milano, la Hotel Negresco din Nisa ori la expoziţiile profesorilor de limba si civilizatie română.
„În luna februarie a acestui an, la Centrul Cultural Ştefăneşti au avut loc ateliere zilnice, unde elevii Centrului Cultural Ştefăneşti, Şcolile Vintilă Brătianu şi Radu Golescu dar şi mămici şi bunici au creat sute de mărţişoare pe care le-am trimis in toată Europa la asociaţii, consulate, politicieni care iubesc România, biserici ortodoxe şi profesori care predau limba şi civilizaţia română”, adaugă Lavinia Năstase.
Un ordin comun al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii prevede că, în şcoli, este interzis schimbul de obiecte persoanale, din motive de siguranţă sanitară. În această categorie intră atât mărțișoarele oferite profesorilor și colegelor de către elevi și preșcolari, de 1 și 8 Martie, cât și florile sau alte „atenții”, precum dulciurile. Într-o intervenție telefonică la Antena 3, ministrul Educației a vorbit despre interzicerea mărțișoarelor și florilor în școli:
„Este foarte adevărat, ordinul de ministrul comun Educație-Sănătate prevede că nu se pot schimba obiecte personale. Ministerul Educației nu dorește și nu poate să se implice în schimbarea valorii de simbol a unei flori în obiect personal. O floare nu este un obiect personal, nici măcar un mărțișor nu consider că e un obiect personal. Așadar, Ministerul Educației nu dorește și nu poate să se implice în schimbarea unei valori simbol. Școlile sunt în subordinea Ministerului Educației, iar acesta nu a admis nicio interdicție în acest fel, nici măcar cu titlul de recomandare și nici nu va transmite, e un punct de vedere oficial“, a conchis Sorin Cîmpeanu.