Prima pagină » Actualitate » Sute de temerari au urcat pe platoul Bucegi pe viscol să vadă „Piramida Soarelui”. Trei dintre ei erau să vadă moartea

Sute de temerari au urcat pe platoul Bucegi pe viscol să vadă „Piramida Soarelui”. Trei dintre ei erau să vadă moartea

Sute de temerari au urcat pe platoul Bucegi pe viscol să vadă

Câteva sute de oameni au urcat marți să vadă Sfinxul, în ciuda viscolului. „Piramida Soarelui” i-a atras magnetic, ca în fiecare an. Trei turişti care s-au rătăcit au fost găsiţi pe platou în hipotermie şi au fost duşi în siguranţă la o cabană. În ciuda tuturor avertismentelor și prognozelor meteo, temerarii nesăbuiți erau să vadă moartea.

Sfinx-ul din Bucegi a fost şi astăzi vizitat de sute de oameni. Se pare că nici măcar viscolul nu a reuşit să-i oprească, chiar dacă pe o astfel de vreme şi-au pus viaţa în pericol, au transmis, marţi seară, salvamontiştii din Bucegi, publicând pe Facebook imagini care arată condiţiile meteo din zonă.

Salvamontiştii anunţă că trei turişti din Bucureşti au fost la un pas să-şi piardă viaţa, după ce s-au rătăcit pe Platoul Bucegi. ”Aceştia au fost găşiţi în ultimul moment cu hipotermie şi duşi de urgenţă la Baza de Salvare Montană Baba Mare. Mâine, în funcţie de starea lor şi de condiţiile meteo, se va încerca coborârea lor de pe munte”, au mai transmis salvamontiştii.

În zonele montane a nins mult în ultimele zile. Potrivit meteorologilor, stratul de zăpadă este mai consistent la altitudini de peste 1800 m pe rama nordică a Carpaţilor Meridionali, unde depăşeşte local 50 cm. ”Zăpada căzută este de tip pulver, uşoară şi fără coeziune. În zonele adăpostite se întâlnesc depozite mai mari de zăpadă şi troiene. Pe creste se întâlnesc plăci de vânt”, a transmis ANM.

Capcana „Miracolul piramidei Soarelui”

An de an, sute de neinformați și neechipați urcă în telecabină pentru a asista la „miracolul piramidei soarelui”, fenomen care s-ar produce ziua de 28 noiembrie, zi în care unii dintre ei au ocazia să se se rătăcească, sau mai rău, fie din cauza vremii, fie din cauza faptului că nu sunt echipaţi vestimentar corespunzător. Conform prăpăstiilor de pe rețele, în fiecare an la această dată razele soarelui formează la apus o piramidă în jurul Sfinxului din Bucegi, iar cei care urcă în această zi se pot încărca cu emoții cosmice de la „piramida energetică” formată în jurul pietrei sculptate de vânt. „În cazul acesta, ultimul lucru care se poate distinge, este un arc electric și poate fi auzit un bâzâit confuz”, comenta fără umor un salvamontist din Retezat.

În urmă cu şase ani, la aceeaşi dată, peste o sută de turişti au rămas blocaţi pe platoul Bucegi, în zona Sfinxului. Anul trecut, salvamontiştii au intervenit pentru recuperarea a doi turişti care au urcat pe munte, spre Sfinx, însă, nefiind echipaţi corespunzător, nu au mai putut coborî în siguranţă.

Citiți și: Un nou CICLON va lovi România și aduce ploi, ninsori și vânt. Peste 60.000 de dobrogeni sunt și acum fără curent şi apă, de la viscolul trecut

Zeci de turişti plecaţi cu ghizi către VÂRFUL Parângul Mare, recuperaţi de salvamontişti. Nu au mai putut înainta din cauza vremii

Salvamont România, număr RECORD de solicitări: „A însemnat suferință și multă îngrijorare”

Un turist a murit în Munții Bucegi. Salvamontiștii l-au găsit într-o zonă greu accesibilă, unde căzuse din apropierea Cotei 1400