Prima pagină » Actualitate » Sute de tone de deșeuri, oprite la intrarea în țară. Ce declarau șoferii despre produsele transportate

Sute de tone de deșeuri, oprite la intrarea în țară. Ce declarau șoferii despre produsele transportate

Sute de tone de deșeuri, declarate drept haine second hand, dar și plastic, cartoane sau articole de mobilier, au fost oprite în ultimele zile să intre în țară la punctele de trecere a frontierei.

Șase TIR-uri cu peste 100.000 de kilograme de deșeuri au fost oprite să intre în Romania, de polițiștii de la Punctele de Trecere a Frontierei Borș și Vărșand și lucrătorii Gărzii de Mediu, la sfârșitul săptămânii trecute, a anunțat, luni, Poliția de Frontieră.

Mai concret, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Borș și Vărșand au controlat, pe sensul de intrare în ţară, șase automarfare, conduse de cetăţeni români, în cursul zileleor e vineri și sâmbătă. Aceștia transportau, conform documentelor de însoțire a mărfii textile, plastic, carton și haine second hand de la diferite societăți comerciale din Italia, Belgia, Suedia, Germania și Austria pentru firme din România.

Totuși, pentru că existat suspiciuni cu privire la legalitatea transporturilor, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat reprezentanţilor Comisariatului General București și Bihor din cadrul Gărzii Naționale de Mediu. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că automarfarele erau încărcate cu textile, plastic, carton și haine second hand într-o stare avansată de degradare, fiind de fapt deşeuri, pentru care șoferii nu au prezentat documentația necesară prevăzută de lege. În total, în cele patru vehicule erau transportate 100.950 de kilograme de deşeuri, potrivtit Poliției de Frontieră.

În toate cazurile, autoritățile de control au dispus nepermiterea intrării pe teritoriul României a mărfurilor transportate.

Peste 2.000 de tone de deșeuri „deturnate”, în cinci luni

Și în Satu Mare, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Petea, în cooperare cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Satu Mare, nu au permis, vinerea trecută, intrarea în ţară a două automarfare încărcate cu peste 27 de tone de kilograme de deșeuri, constând în haine second hand, pentru care, de asemenea, șoferii nu au putut prezenta documentele prevăzute de lege necesare transferului unor astfel de materiale.

Articolele proveneau de la diferite societăți comerciale din Austria și Olanda,  pentru firme din România și erau ntr-o stare avansată de degradare, fiind de fapt deşeuri

La fel s-a întâmplat cu o zi înainte la Punctul de trecedere a frontierei Nădlac II, unde au constatat că mobilierul și hainele second hand, însumând peste 130 de tone, transportate de opt marfare, erau de fapt deșeuri și nu a fost permisă intrarea lor în țară. Acestea proveneau de la diferite societăți comerciale din Cehia, Germania și Austria pentru firme din România.

Şeful Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu, declara marțea trecută că în ultimele 24 de ore autoritățile au oprit intrarea în țară a aproximativ 200 de tone de deșeuri, iar în primele cinci luni ale anului au fost emise dispoziții de returnare a deșeurilor în țările de expedinție pentru 105 containere și șapte autotiruri care însumau aproximativ 2.200 de tone de deșeuri.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și