Prima pagină » Actualitate » Tabelul sănătății | Care este tensiunea arterială normală, în funcție de vârsta ta actuală

Tabelul sănătății | Care este tensiunea arterială normală, în funcție de vârsta ta actuală

Tabelul sănătății | Care este tensiunea arterială normală, în funcție de vârsta ta actuală

Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai comune probleme de sănătate, însă și extrem de periculoase. Măsurarea tensiunii arteriale și ținerea sub control a valorilor acesteia este extrem de importantă pentru funcționarea întregului organism.

Hipertensiunea arterială mărește considerabil riscul de accident vascular cerebral, de infarct, insuficientă cardiacă și alte boli care pot duce la deces.

Hipertensiunea arterială este definită de creșterea peste valoarea normală a presiunii sângelui în artere, fiind diagnosticată prin măsurarea tensiunii sistolice și a tensiunii diastolice. Prima valoare, tensiunea sistolică, reprezintă presiunea exercitată de sânge asupra pereților vasculari imediat după ce acesta este pompat de inimă în artere, în timp ce valoarea diastolică este dată de presiunea sângelui în intervalul dintre contracțiile cardiace, atunci când inima este plină de sânge. Pentru că valoarea optimă a tensiunii este de 120 cu 80 mmHg (milimetri pe coloană de mercur), orice valoare care depășește 140 cu 90 mmHg este considerată un semn de hipertensiune arterială.

Iată care este  tensiunea arterială normală, în funcție de vârsta ta actuală – Tabelul sănătății

Potrivit cardiologilor de la American Heart Association, începând cu vârsta de 20 de ani fiecare persoană ar trebui să își măsoare tensiunea cel puțin o dată la doi ani. Dacă valorile tensiunii sistolice și tensiunii diastolice depășesc 120 cu 80 mmHg, vizitele la medic ar trebui să fie mai dese.

Riscul apariției hipertensiunii, precum și probabilitatea pericolelor cu care vine la pachet aceasta crește după vârsta de 45-50 de ani. Sedentarismul, fumatul, consumul excesiv de sare, lipsa de potasiu, lipsa de vitamina D, consumul excesiv de alcool și stresul pot favoriza apariția bolii.

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele

Citește și