Un tânăr în vârstă de 18 ani, din municipiul Craiova, este cercetat de poliţişti pentru inducerea în eroare a organelor judiciare, după ce şi-ar fi înscenat furtul unei sume de bani.
„În seara zilei de 15 mai, ora 18.00, poliţiştii au fost sesizaţi de tânăr cu privire la faptul că, în cursul aceleiaşi zile, în jurul orei 14.00, în timp ce se afla pe aleea pietonală ce face legătura între bld. Nicolae Romanescu şi strada Dr. N.I. Siseşti, trei persoane necunoscute l-ar fi lovit cu pumnii în zona feţei şi a toracelui, dar pentru care nu doreşte acordarea de îngrijiri medicale”, conform Poliției Craiova.
Ulterior, după plecarea celor trei persoane, tânărul ar fi observat că îi pliseşte suma de 800 de lei din buzunarul pantalonilor.
„Având în vedere aspectele sesizate, o echipă complexă de poliţişti a efectuat activităţi investigativ-operative, au fost audiaţi martori şi au fost ridicate şi vizionate imagini înregistrate de camerele de supraveghere, stabilindu-se că cele reclamate nu se confirmă”, menționează sursa citată.
Polițiștii au constat, în urma unei anchete, că, de fapt, tânărul ar fi mers în dimineața zilei de 15 mai la o sală de jocuri de noroc, unde ar fi pierdut la păcănele suma de 800 de lei.
El recurs la acest gest de a-și înscena furtul sumei de bani pentru că i-a fost frică de faptul că părinții îl vor certa, spun surse judiciare.
„Având în vedere cercetările efectuate, poliţişti din cadrul Secţiei 2 Poliţie Craiova s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de inducerea în eroare a organelor judiciare, tânărul fiind bănuit că ar fi sesizat în mod nereal producerea unei fapte prevăzute de legea penală”, potrivit IPJ Craiova.
Conform art. 268 Cod Penal, inducerea în eroare a organelor judiciare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare sau cu amendă:
(1)Sesizarea penală, făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori în legătură cu săvârşirea unei asemenea fapte de către o anumită persoană, cunoscând că aceasta este nereală, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Producerea sau ticluirea de probe nereale, în scopul de a dovedi existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori săvârşirea acesteia de către o anumită persoană, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.