Prima pagină » Actualitate » Tânăra din imagine suferă de sindromul „Alice în Țara Minunilor”. Ce este și cum se manifestă, de fapt

Tânăra din imagine suferă de sindromul „Alice în Țara Minunilor”. Ce este și cum se manifestă, de fapt

Tânăra din imagine suferă de sindromul

O femeie din Las Vegas dezvăluie că trăiește un coșmar de când a aflat că suferă de o afecțiune extrem de rară numită sindromul „Alice în Țara Minunilor”. Ea a fost diagnosticată cu migrene vestibulare cronice, o boală care provoacă amețeli persistente posturale-perceptuale (PPPD) și sindromul Alice în Țara Minunilor.

Etta Shaheen, în vârstă de 41 de ani, a rămas țintuită la pat timp de doi ani, deoarece simțea ca „plutește” în afara corpului ei, ceea ce a adus-o în imposibilitatea de a nu putea face nici măcar un duș singură, spune ea.

Femeia, originară din Las Vegas, a observat că ceva nu era în regulă cu ea spre sfârșitul anului 2019. Într-un interviu recent, ea și-a amintit că se simțea dezechilibrată, iar capul ei era „plin cu vată”. Cu toate că a consultat mai mulți medici, aceștia i-au spus că nu era nimic mai mult decât o stare de anxietate obișnuită.

„Am făcut RMN și tomografii și totul a revenit la normal – dar ceva nu a fost foarte în regulă și am fost îngrozită”, a spus Shaheen, cunoscută acum sub numele de „Dizzy Diva”, pe Instagram.

La începutul anului 2020, femeia a suferit un colaps, căzând din picioare în timp ce spăla rufele. Ea a fost dusă de urgență la spital, iar de atunci a știut că ceva nu era în regulă cu ea, povestește femeia, potrivit cotidianului New York Post.

„Inima îmi bătea cu putere, transpiram, îmi era extrem de frig și credeam că am avut un accident vascular cerebral sau un atac de cord. Mi-am dat seama că nu pot să merg și că abia mai pot vorbi”, a spus ea pentru Jam Press și NeedToKnow.online.

Disperat să afle ce era în neregulă cu ea, partenerul ei Michael a căutat un medic orl-ist, care a diagnosticat-o cu migrene vestibulare cronice – care provoacă amețeli persistente posturale și perceptuale și puțin cunoscutul sindrom „Alice în Țara Minunilor” .

La spital, femeii i s-au făcut o serie de teste, inclusiv analize de sânge, o scanare a creierului și controale la ochi – dar toate au revenit ca în mod normal.

„În primii doi ani, simptomele mele au fost 24/7. A fost cel mai greu moment din viața mea, a fost atât de debilitant încât nici nu pot să-l exprim în cuvinte. Nu puteam să fac nimic – nici măcar nu puteam coborî scările”, spune femeia.

Cu timpul, ea a povestit însă că a învățat cum să se ocupe de starea ei, care a inclus o schimbare completă a stilului de viață, adăugând că partenerul ei a fost „incredibil” în a o ajuta să aibă grijă de ea.

„În primul rând, a trebuit să-mi dau seama care sunt declanșatorii, ce mă face să mă simt mai rău. Așa că mi-am schimbat dieta, am încercat să reduc cât mai mult posibil stresul, am eliminat oamenii toxici din viața mea și m-am asigurat că îmi mișc corpul zilnic”, mai spune ea.

PPPD se referă la starea de amețeală pentru o perioadă lungă de timp în mod constant, în timp ce sindromul „Alice în Țara Minunilor” este atunci când o afecțiune provoacă episoade temporare de percepție distorsionată și dezorientare.

Potrivit Healthline, persoanele cu sindrom se pot simți mai mari sau mai mici decât sunt de fapt și, de asemenea, pot descoperi că în camera în care se află mobilierul din jur pare să se miște și să simtă lucrurile mai departe sau mai aproape decât sunt în realitate, la fel ca personajul din opera clasică scrisă de Lewis Carroll, Alice în Țara Minunilor.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției ... vezi toate articolele