Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, miercuri la B1TV, că România se confruntă un val de infrigement-uri din partea Comisiei Europene pe zona de mediu, întrucât țara noastră nu a rezolvat nici după aproape 20 de ani problemele ce țin de poluare cauzate de multitudinea depozitelor de deșeuri municipale sau industriale periculoase.
„Avem foarte multe infrigement-uri, din păcate, 20 la număr au fost în ianuarie. Am închis teoretic – practic, vor fi închise în lunile următoare – trei-patru. A mai apărut un infrigement suplimentar. În trei cazuri am fost trimiși, practic, în instanță. Este o dată cazul depozitelor neînchise de deșeuri municipale sau industriale periculoase”, a declarat ministrul Mediului.
Ministrul constată că această problemă cu care se confruntă România ține de mai bine de 15-20 de ani. Deși Comisia Europeană ne-a așteptat cinci ani pentru a rezolva această problemă, România tot nu a rezolvat problema, reușind să închidă un număr foarte mic de platforme de deșeuri.
„Este o poveste de 15-20 de ani. România trebuia să închidă aceste platforme de depozitare în 2009. Comisia a așteptat cinci ani de zile, după care a sesizat România prin infrigement, după aceea au fost negocieri, au fost închise 20-25 de platforme, sunt în continuare 42 care nu sunt închise”, a afirmat Barna.
Tanczos Barna constată că problema deșeurilor a devenit o problemă națională, iar Ministerul Mediului acum are obligația de a găsi soluții tehnice de ecologizare.
„Este o problemă națională de care nu ne-am ocupat. Am avut industria comunistă, care s-a terminat prin lichidări și prin faliment. Acele companii au fost vândute, au fost tăiate la fier vechi și au rămas obligațiile de mediu, sarcinile de mediu care nu au fost rezolvate în ultimii 20 de ani.
Ministerul Mediului acum are obligația de a găsi soluții tehnice de ecologizare, de curățare a acelor platforme, pe de o parte. Pe de altă parte, trebuie să finanțeze aceste obligații din bugetul de stat sau din bugetul de la fondul de mediu”, a adăugat el.
Barna a menționat că problema deșeurilor trebuie gestionată de la nivelul fiecărui cetățean.
„Problemele la nivelul cetățenilor, la nivelul meu, al fiecărui cetățean de rând din această țară, este problema atitudinii. Problema modului în care gestionăm noi acea activitate mică, mare de gunoi, de deșeu pe care îl generăm din viața noastră de zi cu zi. Aici autoritățile publice au o responsabilitate uriașă.
El a spus că în perioada următoare UAT-urile care nu își fac datoria vor fi amendate.
Astăzi am avut o discuție cu colegii, am făcut un plan de control pentru aceste unități administrativ-teritoriale care nu își fac datoria. Sunt în jur de 700-705 UAT-uri care nu au nici în momentul de față contract de salubrizare pe colectare selectivă. Aceste primării vor fi amendate, amenda este de 25.000 de lei”, a mai spus Tanczos Barna.