Prima pagină » Actualitate » Tanczos Barna cere modificarea legii INSOLVENȚEI. Statul are arierate IRECUPERABILE de aproape 85 de miliarde de lei

Tanczos Barna cere modificarea legii INSOLVENȚEI. Statul are arierate IRECUPERABILE de aproape 85 de miliarde de lei

Tanczos Barna, ministrul Finanțelor, cere modificarea legii insolvenței la adăpostul căreia firmele evită plata dărilor prin faliment controlat. În acest moment Statul are arierate irecuperabile de aproape 85 de miliarde de lei. Firmele private au (actuala lege a insolvenței) ca protecție în fața ANAF-ului și încearcă să își protejeze companiile pe care vor să le ducă în faliment intenționat, afirmă demnitarul.

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna (UDMR), a explicat miercuri seară, la Digi24, că „grosul” sumelor pe care statul le are de recuperat se află în mediul privat și că va cere modificarea legislației pentru că unii oameni de afaceri „folosesc insolvența ca paravan sau protecție în fața ANAF-ului”.

Total arierate, cam 124 de miliarde de lei

Am făcut o analiză destul de detaliată a arieratelor. Nu am numărat și firmele. Avem la nivel național undeva la 124 de miliarde de lei, care sunt sume urmărite de ANAF în diverse faze de executare silită. Unele companii sunt în insolvență, celelalte sunt în faliment. Deci, total arierate, cam 124 de miliarde de lei, a calculat Tanczos.

La nivelul ANAF-ului se face o analiză a arieratelor recuperabile. Aici, la nivel național, avem undeva în jur de 38 de miliarde de lei recuperabile. Celelalte, în mare parte, sunt bani pierduți. Ori în companii deja aflate în faliment, ori sunt în companii fără bunuri, ori sunt în companii în diverse faze de insolvență. Cu siguranță se se vor închide, dar din păcate se vor pierde și banii. Din 124 de miliarde de lei, conform calculelor pe care le-am analizat ieri și astăzi sunt 19 miliarde la companiile de stat.

Grosul datoriilor, în mediul privat

Deci grosul sumelor care trebuie recuperate sunt din mediul privat, concluzionează ministru Finanțelor. Și aici ANAF are nevoie de ajutor legislativ, deci trebuie să găsim soluțiile să închidem acele portițe prin care unii se pun la adăpost în momentul în care începe să îi urmărească ANAF-ul. Este și legea insolvenței o problemă foarte mare, pentru că unii răuvoitori, să spun așa, încearcă să folosească un principiu corect al economiei de piață insolvența ca paravan.

Domnul Boloș n-a mai avut timp să schimbe legea

Firmele private au (actuala lege a insolvenței) ca protecție în fața ANAF-ului și încearcă să își protejeze companiile pe care vor să le ducă în faliment intenționat. Aici trebuie să venim cu modificări legislative. Voi cere schimbare a legii insolvenței. S-a încercat în decembrie, probabil n-a avut timp domnul Boloș să ducă la capăt inițiativa. Vom solicita modificare a legii insolvenței pentru a asigura că statul are pârghiile necesare să recupereze acele sume, încheie ministrul Finanțelor.

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele

Citește și