Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a consideră că încălzirea cu lemne este și va rămâne o resursă importantă, nu doar în România, ci și în alte state europene. De asemenea, el spune că trebuie să existe un program social care să sprijine cetățenii cu lemne de foc și cu implementarea centralelor pe lemne.
„Încălzirea cu lemne este ideală pentru gospodăriile de la țară, mai ales acolo unde nu există alternative, gaze sau energie electrică. Nu e nicio rușine! Sunt multe localități care nu vor renunța la încălzirea cu lemne”, a declarat Tanczos Barna.
Ministrul a afirmat că este necesar să fie implementat, la nivel național un sistem care să acorde sprijin populației pentru lemn de foc.
Cantităţile de lemn ilegal se reduc semnificativ, a existat şi o tendinţă pe piaţa mondială de creştere a preţului, din păcate, şi lemnul de foc s-a scumpit. Dar trebuie să existe la nivel naţional un program social pentru lemn, trebuie să existe acest sprijin din partea statului pentru lemnul de foc, trebuie să existe o reţea bine dezvoltată de valorificare a lemnului astfel încât să nu fie foarte mulţi intermediari şi trebuie să investim foarte mult în eficienţa centralelor termice pe lemn. Trebuie să venim cu un program naţional pe acest domeniu”, a declarat Tánczos Barna, marţi seară, la Digi 24.
Întrebat dacă recomandă populaţiei montarea de centrale pe lemn, ministrul a răspuns: „Fără doar şi poate”.
Tanczos Barna a declarat că este dificil de apreciat care este cantitatea de lemn bun pentru producție care este furată din pădurile României.
„Este cel mai greu de apreciat pentru că este foarte aproape de sursă. (…) Un lucru este cert: pe piaţa lemnului, datorită SUMAL 2 s-a redus semnificativ marja de manevră a celor care făceau tăieri ilegale. Fără doar şi poate este un pariu câştigat”, a răspuns ministrul.