Prima pagină » Actualitate » Țara care va elimina pedeapsa cu MOARTEA. 176 de condamnați își așteptau execuția

Țara care va elimina pedeapsa cu MOARTEA. 176 de condamnați își așteptau execuția

Țara care va elimina pedeapsa cu MOARTEA. 176 de condamnați își așteptau execuția

Parlamentul din Ghana a votat pentru eliminarea pedepsei cu moartea, alăturându-se astfel numărului tot mai mare de țări africane care au făcut acest pas în ultimii ani.

În prezent, țara are 170 de bărbați și șase femei care se află pe lista de execuție, iar sentințele vor fi înlocuite cu închisoare pe viață.

Ultima execuție din Ghana a avut loc în 1993. Sentința capitală era obligatorie pentru crimă în Ghana, la fel ca și trădarea.

Sondajele de opinie arată că majoritatea ghanezilor sunt de acord cu abolirea pedepsei cu moartea.

În 2022, șapte persoane au fost condamnate la moarte în Ghana, dar niciuna nu a fost executată.

Proiectul de modificare a Legii privind infracțiunile penale a fost prezentat de deputatul Francis-Xavier Sosu și a fost susținut de Comisia pentru afaceri constituționale, juridice și parlamentare a Parlamentului ghanez.

O organizație de campanie cu sediul la Londra, Death Penalty Project (DPP), a colaborat cu Sosu pentru a obține modificarea legii.

Ghana devine a 29-a țară africană care a eliminat pedeapsa capitală

Într-o declarație a DPP se arată că Ghana este a 29-a țară africană care abolește pedeapsa cu moartea și a 124-a la nivel mondial.

În ultimii ani, mai multe state africane au eliminat această pedeapsă, printre care Benin, Republica Centrafricană, Ciad, Guineea Ecuatorială, Sierra Leone și Zambia.

Francis-Xavier Sosu a declarat că „în rândul condamnaților la moarte, deținuții se trezeau cu gândul că aceasta ar putea fi ultima lor zi de viață”.

„Erau ca niște zombii, din punct de vedere psihologic, ei au încetat să mai fie oameni. Abolirea pedepsei cu moartea arată că suntem determinați, ca societate, să nu fim inumani”, a mai spus acesta.

Sosu a mai declarat că hotărârea eliminării pedepsei cu moartea deschide calea către o societate liberă și progresistă care reflectă „sfințenia vieții”.

Foto: Pixabay (caracter ilustrativ)

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și