Ospătarii pot primi până la 17.000 de euro pe lună, într-o țară europeană și unii patroni au decis chiar să ofere un procent din profitul afacerii, personalului angajat.
În Elveția un simplu ospătar poate câștiga până la 17.000 de euro pe lună, dacă lucrează pentru un anumit lanț de restaurante, care a decis să dea un procent din profit angajaților.
În general, în Elveția un ospătar câștigă în medie 4.000 de franci elvețieni pe lună.
Dar ospătarii care lucrează în restaurantele lui Michel Peclars și Florian Weber primesc 17.000 euro pe lună.
La baza deciziei lui Michel Peclar și Florian Weber, proprietarii lanțului de restaurante, se află dificultatea de a găsi personal.
În Elveția ospătarii sunt la mare căutare, iar în plin sezon localurile se chinuie să servească numeroasele mese aflate și în spațiile exterioare.
Astfel, Michel Peclard și Florin Weber au decis să-și plătească angajații în funcție de cifra de afaceri a localurilor lor și le oferă un procent din profit.
Ospătarii au primit între 7% și 8% din totalul veniturilor lunare, fără TVA, ceea ce se traduce în cifre uluitoare, între 8.000 și 12.000 de franci pe lună, scrie nzz.ch.
Dacă transformăm în euro, vorbim despre salarii de 8.358 de euro – 12.538 euro pe lună.
Aceste salarii nu includ și bacșișurile, iar proprietarii garantează un salariu minim de 3.750 de franci pe lună, conform contractului, a declarat Michel Peclard.
De zeci de ani, tinerii care vor să facă un ban în plus pe perioada verii merg pe litoral, unde lucrează în restaurantele, cafenelele, barurile și hotelurile de la malul mării.
Dar întrebarea pe care mulți și-o pun este, evident, legată de salariile pe care antreprenorii de pe litoral le oferă celor pe care îi angajează.
Un anunț de angajare postat pe un site specializat de un hotel din Mamaia Nord ne lămurește puțin în legătură cu beneficiile pe care le primesc angajații în sezonul estival.