Țara europeană care are „mai mulți PORCI decât oameni” își îndeamnă populația să treacă pe hrană vegetală. Care este motivul?

Țara europeană care are mai mulți PORCI decât oameni își îndeamnă populația să treacă pe hrană vegetală. Care este motivul?
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 07/12/2023, 09:29
Actualizat: 07/12/2023, 10:55

Danemarca, țara europeană cu „mai mulți porci decât oameni,” devine lider în promovarea dietelor bogate în plante, încercând să inspire alte state să abordeze schimbările climatice prin reducerea consumului de carne.

În ciuda opoziției din partea a 57% dintre danezi care nu sunt interesați să consume mai puțină carne, guvernul danez lansează un plan național pentru promovarea alimentației din plante, o premieră mondială.

Această reticență este în contradicție cu știința care arată impactul animalelor asupra planetei: alimentele pe bază de animale provoacă de două ori mai multe emisii decât cele pe bază de plante și reprezintă o amenințare majoră pentru păduri și biodiversitate.

Cu toate că industria producției de carne se opune schimbărilor, Danemarca își propune să facă ca alimentația pe bază de plante să devină norma, cu sprijin pentru legumele organice și alternativele la produsele lactate. Cu excepția Italiei și Olandei, unde inițiativele similare au stârnit opoziții puternice din partea fermierilor, Danemarca speră să ofere un exemplu pozitiv altor națiuni bogate.

În contextul summitului COP28 de la Dubai, țările sunt îndemnate să reducă consumul de carne la nivel național, iar Danemarca, cu politici care evită protestele masive, se profilează ca un model de succes în tranziția către diete mai sustenabile.

Într-o țară unde consumul de carne depășește recomandările, guvernul danez propune un plan care încurajează dietele bogate în plante și sprijină producția de legume și proteine alternative.

Danemarca recomandă populației care încă consumă carne să nu depășească 350 g de pe săptămână din aceste produse de origine animală, însă cei mai mulți danezi mănâncă de trei ori mai mult decât această cantitate, iar un american consumă chiar de patru ori mai mult decât recomandarea făcută de autoritățile daneze.

„În creierul nostru suntem încă în savană”

Fermiera Trine Krebs, cunoscută drept „Doamna Legumă-Uscată a Danemarcei,” devine o figură importantă în eforturile de a schimba percepția asupra alimentelor vegetale.

„În creierul nostru suntem încă în savană, încercând să supraviețuim”, sugerează Krebs.

Ea atrage atenția asupra modului în care dietele occidentale au devenit bogate în zaharuri simple, grăsimi și carne, în special în părțile mai reci ale Europei, menționând în același timp că istoria culturală mai recentă poate juca, de asemenea, un rol.

„Ca și în Marea Britanie, Danemarca a avut odată gospodării mari, istorice, ale nobililor cu grădini frumoase, pline de cele mai bune fructe și legume. Apoi, acestea au dispărut”, spune ea. Acum, în loc să fie văzute ca fiind „sexy”, mâncărurile cu legume sunt prea des considerate o necesitate plictisitoare, adăugate la o masă „pentru sănătate, nu pentru plăcere”.

Planul de schimbare pentru o viață mai sănătoasă

Guvernul danez are un plan de schimbare. În premieră mondială, în luna octombrie a acestui an, administrația lui Mette Frederiksen a publicat o foaie de parcurs națională pentru alimentația bazată pe plante.

Documentul de 40 de pagini prezintă angajamentul țării de a normaliza dietele bogate în plante, precum și de a stimula producția de mai multe legume și proteine alternative.

Conform recomandărilor sale, care acoperă întregul lanț alimentar, vor fi sprijinite toate tipurile de alimente, de la legume rădăcinoase organice până la înlocuitori de lactate procesate și ciuperci fermentate. Carnea și lactatele nu trebuie să dispară complet din meniu, dar scopul este ca acestea să joace un rol mai puțin dominant, potrivit BBC.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
UE, ordin pentru grupele de muncă la pensie. Olguța Vasilescu: N-au vrut să accepte
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
David Niven, al doilea James Bond. Sublocotenent, scriitor și actor de Oscar