Prima pagină » Actualitate » Țara în care prețul BENZINEI crește cu 500% de la 1 februarie

Țara în care prețul BENZINEI crește cu 500% de la 1 februarie

Țara în care prețul BENZINEI crește cu 500% de la 1 februarie

Țara în care prețul benzinei crește cu 500% de la 1 februarie este „ținta” unei serii de măsuri economice menite să reducă deficitul bugetar.

Țara în care prețul bezinei crește cu 500%

Litrul de benzină obișnuită crește de la 28 de peso cubanezi (20 cenți) la 132 de peso (+528%), iar prețul benzinei super crește de la 30 la 156 de peso (+520%), a anunțat luni, la televiziunea de stat, ministrul Finanțelor și Prețurilor Vladimir Regueiro.

Autoritățile au anunțat că turiștii vor plăti benzina în devize. Guvernul, care subvenționat aproape toate bunurile și serviciile de primă necesitate, anunța la sfârșitul lui decembrie o serie de măsuri în vederea unei reduceri a deficitului bugetar, în contextul în care Cuba este afectată de o criză economică dură.

Economia Cubei, în cădere liberă

Ultimele estimări arată că economia Cubei a scăzut cu 2% în 2023, iar inflația a atins 30%.

La sfârșitul lui decembrie, ministrul Economiei Alejandro Gil a recunoscut că Guvernul nu poate continua să vândă carburant la prețuri „subvenționate”, în contextul în care Cuba – vizată de un vechi embargo impus de SUA – are nevoie rapidă de devize.

Potrivit acestuia, țara nu poate menține prețurile carburantului, care este cel mai ieftin din lume, comparativ cu prețurile practicate în alte țări.

Țara unde benzina a ajuns mai ieftină decât apa. „Cu 3 euro pot să fac plinul”

Benzina vândută în Cuba devine şi mai ieftină, de la o zi la alta, pentru cei care au dolari, în contextul în care moneda locală (peso) continuă să se deprecieze în raport cu dolarul american, transmite Reuters. În schimb, pentru un cubanez care nu are decât pesos, un plin obişnuit de benzină costă mai mult de jumătate din salariul minim lunar, care este de 2.100 de pesos.

Benzina cu cifra octanică 94 se vinde acum în Cuba cu 30 de pesos, sau 11 cenţi litrul, la actualul curs de schimb de pe piaţa neagră, acesta fiind unul din cele mai mici preţuri din lume, potrivit portalului online GlobalPetrolPrices.com.

Sursa foto: Pexels (caracter ilustrativ)

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și