Prima pagină » Actualitate » Țara unde culesul ciupercilor este INTERZIS. Motivul pentru care autoritățile au impus reguli stricte

Țara unde culesul ciupercilor este INTERZIS. Motivul pentru care autoritățile au impus reguli stricte

Țara unde culesul ciupercilor este INTERZIS. Motivul pentru care autoritățile au impus reguli stricte

În Elveția, culesul ciupercilor este sever reglementat la nivel național. Fiecare regiune din Elveția are propriile reguli stricte cu privire la cantitatea de ciuperci pe care o poți culege și perioadele permise.

În multe cantoane, este permisă culegerea unei cantități limitate de ciuperci (de exemplu, 1 kilogram pe persoană pe zi) pentru a preveni supraculegerea.

Unele cantoane au perioade de interdicție completă, cum ar fi în timpul creșterii ciupercilor (de obicei, în toamnă), pentru a permite regenerarea acestora. În unele zone, culesul este permis doar în anumite intervale orare și este interzis minorilor fără supravegherea unui adult.

Vremurile pandemiei „i-au făcut pe oameni să se întoarcă în pădure”, a spus Jean-Michel Froidevaux, președintele Asociației Elvețiene a Organismelor Oficiale de Control al Ciupercilor, care organizează în mod regulat sesiuni de instruire pentru vânătorii de ciuperci și verifică dacă ciupercile lor furajere sunt sigure pentru a fi mâncate.

Interesul crescând a determinat asociația să organizeze cursuri suplimentare.

„Din 2020, interesul pentru culesul ciupercilor a explodat, însă nu avem destui experți”, a spus specialistul în ciuperci Frederique Clerc, în timp ce însoțea  de iubitun grup de iubitori de ciuperci lângă Les Mosses, un sat înalt în pășunile montane de lângă Montreux.

Acest entuziasm a stârnit temeri că recoltarea acestora ar putea avea un impact negativ asupra biodiversităţii.

Este cunoscută importanța ciupercilor, care, prin capacitatea lor de a descompune materia organică moartă și de a furniza apă și nutrienți copacilor, sunt considerate garanții ecosistemului forestier.

Rolul vital al ciupercilor urmează să fie discutat în cadrul Conferinței Națiunilor Unite privind biodiversitatea ce va avea loc în Columbia la 1 noiembrie.

În Elveția, mai multe cantoane aveau anumite restricții cu privire la numărul de zile pe an, când oamenii puteau merge să culeagă ciuperci, iar acum regulile sunt și mai stricte.

FOTO: Pixabay

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat în poziția de editor și reporter în cadrul ... vezi toate articolele