Prima pagină » Actualitate » Țara vecină cu România lansează primul proiect de cercetare ASTRONOMICĂ polară în Antarctica. Ce efect produc pulsațiile cauzate de furtunile solare

Țara vecină cu România lansează primul proiect de cercetare ASTRONOMICĂ polară în Antarctica. Ce efect produc pulsațiile cauzate de furtunile solare

Țara vecină cu România lansează primul proiect de cercetare ASTRONOMICĂ polară în Antarctica. Ce efect produc pulsațiile cauzate de furtunile solare
Sursa foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Primul proiect bulgar de cercetare în domeniul astronomiei polare va avea loc la Baza Antarctică Bulgară de pe Insula Livingston în perioada 2024-2025, a anunțat marți Institutul de Astronomie și Observatorul Astronomic Național din cadrul Academiei Bulgare de Științe (IA și NAO-BAS).

Proiectul, condus de prof. asoc. dr. Kamen Kozarev, se va concentra pe impactul activității solare asupra dinamicii ionosferei și fluxurilor de particule de energie ridicată deasupra Antarcticii. Echipa de cercetători provine de la IA, Universitatea Tehnică din Sofia și Academia Navală Nikola Vapțarov.

Studiul va investiga în detaliu pulsațiile din ionosfera terestră cauzate de furtunile solare, fiind pentru prima dată când astfel de observații se fac din baza polară de pe Insula Livingston.

Obiectivul principal este de a studia coroana solară, erupțiile solare și ejecțiile de masă coronală. Observațiile radio de înaltă frecvență vor oferi informații cruciale despre viteza și energia ejecțiilor de masă coronală.

Baza Antarctică Bulgară, situată aproape de Polul Sud și fără poluare radio, oferă un loc ideal pentru studierea pulsațiilor erupțiilor solare și undelor de șoc din coroana solară.

În 2025, ciclul solar va atinge un maximum, ceea ce va duce la erupții solare aproape zilnice, amplificând importanța acestor observații.

Cercetătorii vor monitoriza și radiațiile solare cosmice, formate din particule accelerate de erupțiile solare. Observațiile vor fi efectuate și din Bulgaria și Irlanda, utilizând ionosfera ca un detector gigantic în perioadele de activitate solară intensă, potrivit Agerpres.

Proiectul a fost aprobat în cadrul competiției pentru finanțarea cercetărilor polare ale Centrului Național pentru Cercetări Polare (NCPR) din cadrul Universității Sf. Clement al Ohridei din Sofia.

Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din București și, de ... vezi toate articolele

Citește și