Târg de JOBURI. Domeniul de care fug tinerii, aproape nimeni nu vrea să lucreze aici/20.000 de locuri de muncă, în ofertă

Publicat: 12 10. 2024, 14:56
Târg de joburi. Domeniul de care fug tinerii, aproape nimeni nu vrea să lucreze aici / Foto: Profimedia Images, foto cu caracter ilustrativ

Un recent târg de joburi ținut în Constanța a arătat că tinerii români preferă să rămână șomeri decât să se angajeze într-un domeniu anume. Evenimentul a fost organizat în special pentru cei fără studii superioare și care sunt în căutarea unui loc de muncă.

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi a pus la dispoziția celor interesați aproape 20.000 de joburi.

Multe locuri de muncă, puțini specialiști

Astfel, tinerii constănțeni au avut de unde alege, după cum arată Observator Antena 1. Însă din toate posturile disponibile, doar 5% au fost destinate celor cu studii superioare. Restul locurilor de muncă au fost rezervate pentru poziții care necesită calificări practice sau experiență directă în diverse domenii.

„Sunt disponibile 513 locuri de muncă puse la dispoziţie de 25 de agenţi economici din judeţul Constanţa”, a explicat Adelina Vlad, purtător de cuvânt al AJOFM.

Târgul de joburi de la Constanța a fost un adevărat succes, foarte mulți tineri, unii fără experiență în vreun domeniu, venind să se intereseze pentru un loc de muncă.

„Îmi caut un loc de muncă. Orice, dar să nu conţină foarte mult condiţie fizică, eu sunt diabetic şi nu am prea am voie”, a spus cineva.

În același timp, însă, hotelierii se plâng că în piață este cea mai mare criză de forță de muncă din ultimii 30 de ani. Astfel, se pare că 99% dintre hotelurile și restaurantele de pe litoral operează cu doar jumatate din câți angajați ar fi nevoie.

Și nimeni nu se înghesuie să vină la interviuri, deși ofertele sunt atrăgătoare, spun reprezentanții HoReCa.

„Operatorii din HoReCa sunt în căutare de soluţii şi aducere de forţă de muncă din alte ţări. S-a dovedit a fi o soluţie care să ne ajute foarte mult”, dezvăluie Corina Martin, președinte patronatul Resto Litoral.

La târgul din Constanța, cele mai căutate meserii și posturi oferite tinerilor care nu au studii superioare au fost de şofer de autobuz, manipulant mărfuri, agent servicii clienți și lucrător comercial.

Ce înseamnă „jobul ideal” pentru români

Provocaţi să descrie locul de muncă ideal, 31% dintre angajaţi precizează importanţa unui salariu corect, 22% menţionează necesitatea de a beneficia de program flexibil, cu posibilitatea de lucru de la distanţă şi 16% apreciază o echipă alcătuită din colegi competenţi şi dornici să ajute.

Aceste aspecte sunt comune tuturor generaţiilor, mai puţin Baby Boomers: 17% dintre aceştia preferă un loc de muncă unde să meargă cu drag şi doar 13% dintre ei consideră că locul de muncă ideal este unul în care au parte de un program flexibil.

În topul priorităţilor angajaţilor din România se află atât aspecte ce îmbină recompensarea echitabilă a muncii cu o cultură organizaţională ce pune accent pe stabilitate şi pe lipsa presiunii, cât şi beneficii precum săptămâna de lucru redusă.

Însă, aşteptările legate de muncă tind să evolueze şi să se schimbe o dată cu vârsta: în timp ce pentru tinerii din Generaţia Z lipsa presiunii la job se află pe locul 2 în topul priorităţilor, pentru angajaţii mai maturi, din generaţiile Y şi X, stabilitatea locului de muncă e mult mai importantă.

Angajaţii din generaţia Baby Boomers, pe de altă parte, caută un loc de muncă ce le oferă, pe lângă stabilitate, şi un mediu de lucru prietenos, în care să aibă un sentiment de apartenenţă.

Studiul „Workplace for all. Harta motivaţiei intergeneraţionale la locul de muncă” a fost realizat de Pluxee România, împreună cu Ipsos România în iunie 2024. Eşantionul a cuprins 1000 de angajaţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani din mediul preponderent urban.

CITEȘTE ȘI:

Ce SALARII cer tinerii români viitori ingineri / Târg de job-uri organizat la Politehnica București

SRI își face stand la un târg de joburi. Criteriul esențial care trebuie bifat dacă vrei să te angajezi la Servicii