Task Force pentru combaterea cancerului în România la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS)
Începând de miercuri, la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) funcționează un Task Force pentru combaterea cancerului în România format din reprezentanți ai instituției și medici implicați în lupta cu cancerul, anunță șeful instituției, Andrei Baciu.
Acesta a anunțat că se va realiza o cartografiere clară a tuturor serviciilor medicale existente în domeniul oncologiei, de la cele preventive la cele de tratament, de la medicina primară și ambulatorie la serviciile medicale spitalicești. „Vom analiza și serviciile medicale conexe de suport pentru fiecare județ în parte”, a precizat Baciu.
În Programul național de oncologie erau înregistrați 143.033 pacienți, dintre care 28.457 de pacienți (o cincime dintre pacienții oncologici) la București, Cluj (11.661 pacienți), Iași (8.078), Timiș (7.340), Ialomița (605) și Tulcea (475).
Acest Task Force are ca obiectiv definirea unei imagini cât mai clare a serviciilor oferite astăzi, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pacienților oncologici, cât și stabilirea unui plan sustenabil pentru accesul echitabil și nediscriminatoriu al asiguraților la serviciile medicale, investigațiile și tratamentele decontate din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate. (…) Vom face în continuare tot ce ține de CNAS pentru implementarea Planului național de prevenire și combatere al cancerului în România, a transmis Andrei Baciu.
În iulie, ministrul Alexandru Rafila spunea că că Planul național de prevenire și combatere al cancerului în România va fi implementat etapizat, pe durata următorilor 5 ani, reprezentând, practic, constituirea unui nou sistem de tratament al pacienților oncologici. Rafila a adăugat că nu există „o baghetă magică” pentru ca toate măsurile cuprinse în actul normativ să poată fi implementate peste noapte. (detalii AICI)
CITIȚI ȘI: