TAXA AUTO, restituită de către stat. De ce documente aveți nevoie
Persoanele care au achitat fosta taxă auto și care nu au reușit să solicite până acum restituirea banilor o pot face în continuare.
Mai jos, vă prezentăm documentele de care aveți nevoie pentru a primi înapoi banii achitați sub forma taxei auto.
Potrivit Capital, șoferii care nu au reușit să primească înapoi banii în 2017 pot depune solicitări în acest sens până în 2027.
Aceasta pentru că normele metodologice ale noii legislații au fost publicate luna aceasta, iar cei interesați pot depune documentele necesare pentru a primi banii înapoi.
Ce documente sunt necesare pentru a primi înapoi banii pentru taxa auto
Noul mecanism vizează recuperarea următoarelor foste taxe auto:
- taxa specială pentru autoturisme și autovehicule (prevăzută de vechiul Cod Fiscal);
- taxa pe poluare pentru autovehicule (prevăzută de OUG 50/2008),
- taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (prevăzută de Legea 9/2012)
- timbrul de mediu pentru autovehicule (prevăzut de OUG 9/2013).
Potrivit normelor cuprinse în Ordinul Ministerului Mediului 868/2023 și publicat în Monitorul Oficial, solicitările de restituire a fostelor taxe auto, pe baza cărora se dau înapoi banii achitați ca taxă auto și dobânda pentru perioada dintre plata taxei auto și restituirea ei, vor fi depuse la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
Cererea trebuie să cuprindă:
- contul bancar în care urmează să fie restituiți banii,
- datele de identificare ale plătitorului și ale autovehiculului, respectiv marca, tipul/ varianta, numărul de înmatriculare și numărul de identificare.
Ca excepție de la regulă, în cazul în care nu s-a efectuat înmatricularea sau transcrierea dreptului de proprietate, în cerere se trece numărul de înmatriculare al autovehiculului de la momentul plății.
Potrivit noilor reguli, termenul legal pentru soluționarea cererilor este de 45 de zile de la înregistrare. În cazul în care autoritățile nu reușesc identificarea cu certitudine a datelor, pot solicita contribuabilului informații suplimentare. În cazul în care acestea nu sunt furnizate, ANAF va respinge cererea de restituire.
După ce sunt restituiți banii, organul fiscal central competent calculează dobânda cuvenită contribuabilului, în cel mult 15 zile de la data restituirii. Dobânda cuvenită contribuabilului se calculează asupra sumei de restituit care se înmulțește cu numărul de zile aferent perioadei cuprinse între data perceperii taxei auto și data restituirii efective și cu nivelul dobânzii de 0,02 %/ zi.stituire a fostelor taxe auto.