Prima pagină » Actualitate » „Taxa pe lene” impusă într-un oraș istoric din România. IMPOZITE majorate cu până la 500% pentru proprietarii de terenuri

„Taxa pe lene” impusă într-un oraș istoric din România. IMPOZITE majorate cu până la 500% pentru proprietarii de terenuri

„Taxa pe lene” impusă într-un oraș istoric din România. IMPOZITE majorate cu până la 500% pentru proprietarii de terenuri
Sursa foto: Profimedia images

Primăria unui oraș istoric din România va introduce o măsură fiscală drastică pentru proprietarii care își lasă terenurile agricole și clădirile în paragină.

Primăria municipiului Alba Iulia a anunțat deschiderea procedurii de transparență decizională pentru un proiect de hotărâre care prevede creșterea impozitelor locale pe proprietățile neîntreținute.

Măsura, propusă de primarul Gabriel Codru Pleșa, ar putea intra în vigoare de anul viitor, aplicându-se atât pentru terenurile agricole, cât și pentru clădirile și terenurile situate în intravilan.

Cum se va aplica „taxa de lene”

Conform proiectului, terenurile agricole care nu sunt lucrate timp de doi ani consecutivi vor putea fi supraimpozitate începând cu al treilea an de neutilizare, cu o creștere de până la 500%.

Aceleași condiții vor fi aplicate și pentru clădirile și terenurile din interiorul orașului care nu sunt întreținute corespunzător, afectând astfel aspectul urban.

Consiliul local va decide criteriile pe baza cărora un teren sau o clădire va fi considerată „abandonată” și va întocmi o listă a proprietăților care intră sub incidența noilor taxe. Lista va fi actualizată anual, având la bază informații din nomenclatura stradală.

Legea care permite astfel de majorări există în Codul Fiscal încă din 2016, însă este abia acum aplicată de tot mai multe orașe din România. Alba Iulia se alătură astfel inițiativelor similare din alte localități, încercând să îi determine pe proprietari să-și îngrijească terenurile și clădirile pentru a îmbunătăți aspectul orașului, potrivit Fanatik.ro.

Primarul Gabriel Codru Pleșa a declarat că această măsură va contribui la revitalizarea spațiilor abandonate și la reducerea numărului de proprietăți care degradează imaginea publică.

„Sperăm ca astfel de măsuri să îi motiveze pe proprietari să nu lase terenurile și clădirile în paragină, mai ales în zonele intens circulate sau în proximitatea centrului orașului”, a declarat edilul.

Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din București și, de ... vezi toate articolele

Citește și