Tehnologia din telefoanele mobile, deși ne face viața mai ușoară a ajuns, uneori, să transforme viața unor victime ale abuzului domestic într-un adevărat calvar.
Potrivit unei investigații a jurnaliștilor britanici de la Sky News, citați de Știrile Pro TV, sunt situații tot mai dese în care tehnologia este folosită ilegal de către persoane rău intenționate. Unele femei au descoperit cum sunt spionate de parteneri, prin intermediul unor aplicații folosite pentru supravegherea copiilor.
De exemplu, Melody – o tânără din Marea Britanie – a aflat ce înseamnă să fie urmărită de fostul partener, cu ajutorul tehnologiei ascunse în telefon. Astfel, fostul ei soț îi controla viața, inclusiv ce mânca, cu cine se întâlnea sau ce haine îmbrăca.
„Am luat autobuzul de acasă până în centru, pentru o întâlnire. Am coborât din autobuz și l-am văzut pe fostul stând chiar acolo, venind spre mine. Am fost terifiată. El a dispărut în mulțime și, în sfârșit, m-am relaxat, dar tot simțeam că e ceva în neregulă, mai ales că telefonul mi se tot închidea. M-am dus direct la un magazin de reparații”, a povestia ea.
Acolo, specialiștii au vazut că telefonul femeii era supravegheat cu ajutorul unei aplicații-spion, ascunsă printre altele inofensive, iar fostul ei soț știa mereu unde se află, ce mesaje trimite, ce poze face și pe cine apelează.
„Aplicația mSpy se prezintă drept cel mai bun tracker pentru părinții care vor să știe ce fac copiii lor. Dar, pe lângă pozele generice cu familii zâmbitoare, sunt recenzii și imagini care arată cealaltă utilizare a acesteia: urmărirea soțului sau soției, fără să știe”, a precizat Charlotte Leeming, de la Sky News.
O altă femeie era monitorizată de soț tot cu ajutorul unei aplicații, creată, de fapt, pentru a-i ajuta pe părinți să știe ce fac copiii lor.
„Aveam aplicația Live360 pe telefon pentru siguranța mea. Asta m-a făcut să cred la vremea respectivă. Dacă mi se întâmpla ceva, ar fi știut locația mea. Atunci când mi-am dat seama că o folosea pentru alte motive, am început să mă tem. Dacă mă duceam în altă direcție sau dacă mergeam în altă parte… Dacă vedea asta în aplicație, mă așteptau tot soiul de abuzuri când ajungeam acasă”, a explicat ea.
„Tehnologia se mișcă foarte repede și nu facem nimic în sensul ăsta. Pe de o parte, nu sunt incluse măsuri de siguranță în aplicații. Pe de altă parte, nu ținem pasul nici în privința reacției poliției în legătură cu abuzurile facilitate de tehnologie”, a afirmat Nicole Jacobs, comisar pentru abuzuri domestice.
Potrivit unei companii care produce soluții antivirus, numărul aplicațiilor care pot fi folosite pentru spionaj acasă a explodat la nivel mondial, precum și utilizarea acestora. Doar din 2020 până în anul 2023, creșterea a fost de 239%.
FOTO – Caracter ilustrativ: Shutterstock