Tel Avivul, pus în fața faptului împlinit după ce Marea Britanie a „înghețat” exporturile de ARME către Israel. „Un dar pentru dușmanii democrației”
Guvernul britanic a anunţat că suspendă, temporar, 30 din cele 350 de licenţe de export de arme către Israel, din cauza intensificării conflictului israeliano-palestinian. Decizia a fost luată ca „măsură preventivă”, în urma „anumitor îngrijorări cu privire la respectarea legislaţiei internaţionale în ceea ce priveşte drepturilor omului”.
Ministrul britanic al Comerţului – Kemi Badenoch – a declarat că această măsură este una „temporară şi precaută” şi că este menită să asigure că „exporturile de arme din Marea Britanie nu contribuie la escaladarea conflictului”.
„Hotărârea partenerilor britanici de a opri anumite livrări de arme vine într-un moment dificil pentru Israel. Această lovitură de imagine are repercursiuni periculoase în contextul actual”, a transmis ministrul de Externe al Israelului, Israel Katz.
„În loc să fie alături de Israel, o democrație colegă care se apără împotriva barbariei, decizia greșită a Marii Britanii nu va face decât să încurajeze Hamas”
Benjamin Netanyahu
„Decizia Marii Britanii poate fi văzută ca o trădare atât a Israelului, cât și a valorilor comune care au legat istoric cele două națiuni”
Decizia Marii Britanii nu este considerată doar surprinzătoare și „tulburătoare” în Israel, ci și revoltătoare, iar The Jerusalem Post notează – într-un editorial – că „această decizie subminează un aliat de lungă durată și ridică întrebări serioase cu privire la angajamentul Regatului Unit față de valorile pe care pretinde să le susțină”.
„Într-o lume din ce în ce mai definită de lupta dintre idealurile democratice și forțele tiraniei, decizia recentă a Regatului Unit de a îngheța vânzările de arme către Israel este deopotrivă perplexă și profund tulburătoare. Această decizie subminează un aliat de lungă durată și ridică întrebări serioase cu privire la angajamentul Regatului Unit față de valorile pe care pretinde să le susțină.
Prin suspendarea a 30 de contracte de arme cu Israelul, Marea Britanie alege, de fapt, să se alăture celor care ar vedea singura democrație din Orientul Mijlociu slăbită și potențial depășită de forțele extremismului și terorii.
Momentul acestei decizii este deosebit de tulburător. Israelul este în prezent angajat într-o luptă acerbă și justificată moral împotriva Hamas.
Această organizație teroristă a comis acte de violență odioase, inclusiv uciderea a peste 1.200 de persoane pe 7 octombrie, printre care 14 cetățeni britanici.
Acestea nu sunt incidente izolate de violență, ci fac parte dintr-o campanie genocidă mai amplă dusă de Hamas cu sprijinul explicit al Iranului, o națiune care a cerut în mod constant distrugerea Israelului. În acest context, decizia Marii Britanii de a îngheța vânzările de arme poate fi văzută ca o trădare atât a Israelului, cât și a valorilor comune care au legat istoric cele două națiuni”, notează The Jerusalem Post.
„Ministrul britanic de externe David Lammy, justificare atât necinstită, cât și periculoasă”
Editorialul The Jerusalem Post încearcă să atragă atenția asupra deciziei luate în Regatul Unit, iar mesajul transmis este acela că justificarea ministrului britanic de externe ar fi „necinstită” și „periculoasă”.
„Justificarea înghețării oferită de ministrul britanic de externe David Lammy – că nu este o interdicție generală, ci o măsură direcționată care vizează prevenirea potențialelor încălcări ale drepturilor omului – este atât necinstită, cât și periculoasă.
Ea ignoră realitatea de pe teren, unde Israelul a făcut eforturi extraordinare pentru a minimiza victimele civile, chiar dacă Hamas folosește în mod cinic populația civilă din Gaza ca scuturi umane.
Decizia Regatului Unit – bazată pe speculații că armele britanice ar putea fi folosite necorespunzător – este o palmă în dreptul dreptului suveran al Israelului de a se apăra și a angajamentului IDF de a adera la dreptul internațional”, mai notează The Jerusalem Post.
Care ar putea fi implicațiile deciziei Marii Britanii
Potrivit The Jerusalem Post, implicațiile acestei decizii extreme luate în Regatul Unit se extind cu mult dincolo de impactul imediat asupra capacităților militare ale Israelului.
„Prin înghețarea vânzărilor de arme, Marea Britanie semnalează lumii că este dispusă să-și abandoneze aliații atunci când situația devine grea.
Aceasta nu este doar o chestiune de hardware militar; este o chestiune de sprijin moral. Israelul a fost întotdeauna în prima linie a luptei împotriva terorismului și extremismului, acționând ca un bastion împotriva răspândirii ideologiilor radicale care amenință nu numai Orientul Mijlociu, ci întreaga lume.
Prin retragerea sprijinului său, Regatul Unit subminează nu doar securitatea Israelului, ci și securitatea lumii libere. Mai mult, această decizie ridică întrebări inconfortabile cu privire la prioritățile mai largi ale politicii externe ale Regatului Unit.
Este Regatul Unit mai preocupat acum de liniștirea Iranului și a Frăției Musulmane decât de sprijinirea unui aliat democratic care împărtășește valorile sale?
- La urma urmei, Iranul este principalul susținător al Hamas, oferind sprijin financiar, logistic și militar unui grup al cărui scop declarat este distrugerea Israelului.
- Între timp, Frăția Musulmană a căutat de multă vreme să destabilizeze regiunea și să-și răspândească ideologia islamistă radicală.
Prin înghețarea vânzărilor de arme către Israel, Regatul Unit riscă să încurajeze aceste forțe într-un moment în care ar trebui să li se opună ferm.
„Israelul își va continua lupta împotriva Hamas cu sau fără arme britanice”
Israelul nu este doar o altă țară din Orientul Mijlociu, se mai precizează în editorialul publicat de The Jerusalem Post, ci este „singura democrație adevărată din regiune, cu un sistem juridic robust, presă liberă și un angajament de neegalat în regiune pentru drepturile omului”.
„Lupta Israelului împotriva Hamas nu se referă doar la apărarea granițelor sale; este vorba despre apărarea valorilor care stau la baza societății sale – valori care sunt izbitor de asemănătoare cu cele pe care Marea Britanie pretinde că le prețuiește.
Întorcând spatele Israelului, Marea Britanie trădează un aliat și își trădează propriile principii. Decizia Regatului Unit de a îngheța vânzările de arme către Israel este o greșeală gravă care trebuie inversată. Este o lovitură pentru parteneriatul moral și strategic dintre cele două națiuni și un dar pentru dușmanii democrației și libertății.
Israelul își va continua lupta împotriva Hamas cu sau fără arme britanice, dar Marea Britanie trebuie să decidă dacă dorește să fie alături de aliatul său sau să fie influențată de forțele liniștirii și ale relativismului moral. Istoria va judeca această decizie, iar Marea Britanie trebuie să se asigure că este de partea dreaptă a acestei hotărâri”, se mai arată în editorialul The Jerusalem Post.
Citește și: