Legea salarizării rămâne în dezbatere între GUVERN și SINDICATE/ Lider BNS: Salariul minim trebuie să asigure un minim de SUBZISTENȚĂ

Publicat: 23 05. 2024, 16:46
Actualizat: 23 05. 2024, 16:54

This browser does not support the video element.

Salariul minim brut crește de la 1 iulie la suma de 3700 lei, anunță premierul Marcel Ciolacu. De asemenea, până la sfârșitul anului, se va menține facilitatea pentru angajatori de a-i scuti de taxe pentru cei 200 de lei. Ciolacu a mai spus că România se află în direcția bună pentru implementarea salariului minim european. Guvernul a adoptat joi aceste măsuri, împreună cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor din România, în cadrul Consiliului Tripartit. 

Mai mulți angajați din sistemul public au ieșit iar în stradă joi, în timp ce liderii de sindicat au intrat la negocieri cu reprezentanții guvernamentali. Problemele revendicate de cpătre cei aflați în stradă se referă la inechitățile salariale din sistem, aflați pe același palier ocupațional, după cum declară vicepreședintele BNS, Mircea Burlacu.

Colegii noștri de acolo sunt nemulțumiți pentru că sunt diferențe majore de salarii pe aceeași încadrare în muncă, cu aceleași atribuțiuni și cu aceleași responsabilități, ceea ce nu este corect(…). Salariul minim pe economie, practic, trebuie să asigure un minim de subzistență oricărui salariat aflat în această situație și e normal să legi salariul minim de niște elemente care țin de puterea de cumpărare, adică de coșul minim de consum, unde sunt incluse produse și servicii de bază pentru oricare dintre noi. Nu avem o sumă sau acest nivel. Problema este că mecanismul presupune o ecuație matematică, o formulă de calcul în care sunt introduse niște elemente care, marea lor majoritate, țin de prognoză. Aici este nemulțumirea noastră, că ele ținând de prognoză, practic rezultatul final poate fi manipulat.  Trebuie să vedem gradul de acoperire cu contracte colective de muncă la nivel național și care sunt unitățile acoperite de contracte colective de muncă. Rețineți, contracte încheiate cu organizațiile sindicale, pentru că comitetul de experți de la Comisia Europeană vorbește despre contracte colective de muncă, declară Mircea Burlacu.

De asemenea, liderii de sindicat au mai solicitat guvernului încă o întrevedere pentru a putea detalia aspectele care țin de legea salarizării, mai ales că noile măsuri stabilite ar trebui puse în practică în curând.

 Am solicitat Guvernului o întâlnire pentru a discuta planul național de reformă, având în vedere recomandările de țară pe care România le are de la Comisia Europeană. Planul național de reformă trebuie trimis la Comisia Europeană împreună cu punctele de vedere ale partenerilor sociali și așteptăm o nouă întâlnire pentru a discuta în cadrul acestui plan, a mai spus liderul BNS.

Citește și:

Protest spontan al angajaţilor din Aparatul de lucru al Executivului. MITINGUL are loc chiar în timpul ședinței de Guvern

Piața VICTORIEI se pregătește de un nou MITING. Protestatarii spun că sunt plătiți sub limita de SUBZISTENȚĂ