Tema Schengen, din ciclul „o scrisoare pierdută.” Cum se complică ecuația aderării? Nehammer și Rutte, uniți în obiecţia faţă de extinderea Schengen. „Trebuie să ne întoarcem la regulile de la Dublin, altfel Schengen nu va supravieţui”

Tema Schengen, din ciclul o scrisoare pierdută. Cum se complică ecuația aderării? Nehammer și Rutte, uniți în obiecţia faţă de extinderea Schengen. Trebuie să ne întoarcem la regulile de la Dublin, altfel Schengen nu va supravieţui
Publicat: 27/01/2023, 11:05
Actualizat: 27/01/2023, 11:47

Tema extinderii Schengen nu s-a regăsit pe ordinea de zi a reuniunii informale a Consiliului JAI, desfășurată în Suedia în aceste zile. Deși premierul suedez, Ulf Kristersson, declarase în Parlamentul European că țara sa dorește să pună pe ordinea de zi tema extinderii spațiului Schengen, în realitate, pe agenda reuniunii informale s-au aflat alte teme precum precum migrația sau agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Între timp, ecuația Schengen pare să se complice, deoarece Austria și Olanda clamează și mai abitir obiecția lor împotriva aderării României și a Bulgariei.

Pe fondul acestor tensiuni, cancelarul austriac Karl Nehammer l-a primit joi la Viena pe premierul olandez Mark Rutte, pentru a discuta despre migrație, ambii recunoscând la final că sunt uniți în obiecţia lor faţă de extinderea Schengen în acest moment.

„Suntem uniţi în obiecţia noastră faţă de extinderea Schengen în acest moment”, a anunţat cancelarul austriac, potrivit Kronen Zeitung, citat de news.ro.

Mai mult, atât Austria, cât și Țările de Jos  vor să ceară împreună soluţii în lupta împotriva migraţiei ilegale în cadrul summitului extraordinar al UE programat la începutul lunii viitoare.

„Trebuie să ne întoarcem la regulile de la Dublin, altfel Schengen nu va supravieţui”, a avertizat premierul olandez.

La rândul său, Nehammer a reiterat cererea de sprijin financiar din partea UE pentru Bulgaria şi Grecia pentru protecţia frontierelor externe ale UE. Totodată, el a acuzat Comisia Europeană, care nu doreşte să finanţeze garduri la frontiere, că are o „abordare ideologică” a problemei.

„Trebuie să fii flexibil şi creativ. De asemenea, este necesară finanţarea echipamentelor tehnice, a personalului şi a dronelor. Este esenţial ca ţări precum Bulgaria şi România să primească sprijin. Un gard care nu este monitorizat nu este o barieră”, a punctat cancelarul austriac.

UE „dărâmă” din start gardurile cerute de Austria

Solicitarea Austriei – ridicarea unui gard solid la frontiera Bulgariei cu Turcia –  a fost respinsă de către Comisia Europeană, comisarul Ylva Johansson declarând joi că în bugetul UE nu sunt prevăzuți bani pentru „ziduri și garduri”.

„În bugetul Uniunii Europene nu sunt prevăzute fonduri pentru aşa ceva. Prin urmare, dacă dăm bani pentru ziduri şi garduri, nu mai rămân bani disponibili pentru alte lucruri”, a spus comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, joi, înaintea reuniunii informale a JAI de la Stockholm.

Tot înaintea JAI, ministrul austriac de Interne Gerhard Karner a reluat solicitarea Vienei ca CE să sprijine statele care au frontiere externe pentru securizarea acestora, prin alocarea de fonduri inclusiv pentru ridicarea de garduri.

„Trebuie să punem presiune împreună ca să obținem o pază mai bună a frontierelor”, a spus Gerhard Karner, înaintea reuniunii informale a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, care a început joi în Suedia, țară care deține președinția Consiliului UE. 

Lucian Bode: „România are o așteptare legitimă ca Austria să își reconsidere poziția exprimată la vot în decembrie”

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a participat joi, la Stockholm – în Suedia – la secțiunea afaceri interne a Consiliului informal Justiție și Afaceri Interne (JAI). El a precizat, prin intermediul unei postări pe Facebook, că au fost discutate teme importante, precum combaterea criminalității organizate și reducerea migrației ilegale către UE, dar mai ales aderarea României la spațiul Schengen.

În ceea ce privește relația cu Viena, Lucian Bode a anunțat că a discutat cu omologul său austriac Gerhard Karner.

„Sunt încrezător că în perioada următoare vom relua dialogul bilateral, întrucât România are o așteptare legitimă ca Austria să își reconsidere poziția exprimată la vot în luna decembrie a anului trecut. Totodată, i-am cerut ca Austria să revină la sprijinul constant arătat față de aderarea României, astfel încât procesul de aderare la spațiul Schengen să se finalizeze cât mai curând posibil. Cu atât mai mult cu cât noile date prezentate la Stockholm de către agenția europeană FRONTEX confirmă încă o dată că România nu se află pe principala rută de migrație din Balcani”, susține ministrul de Interne.

Suedia părea hotărâtă să mai dea o șansă României și Bulgariei

Suedia – țara care a preluat de la Cehia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene (UE) pentru o perioadă de şase luni – părea hotărâtă să dea o nouă șansă României și Bulgariei în dosarul aderării la spațiul Schengen.

Ulf Kristersson, premierul Suediei, a declarat în Parlamentul European, că țara sa  dorește să pună pe ordinea de zi tema extinderii spațiului Schengen, ceea ce înseamnă că România și Bulgaria își pot pleda încă o dată cauza și pot fructifica momentul.

După 11 ani de așteptări, România nu a primit undă verde pentru a intra în spațiul Schengen, deși oficialii români, dar și oficiali străini susțin că România a bifat, de ani buni, cerințele tehnice impuse. Austria a fost singura care s-a impus aderării României, motivul invocat fiind cel al migrației.

România a avut sprijinul a 26 de state membre, doar Austria s-a opus

România, care așteaptă aderarea la Schengen de 11 ani, nu a intrat în spațiul european de liberă circulație nici de această dată, deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale Uniunii Europene.

Austria a reușit să blocheze decizia favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România.”

CITEȘTE ȘI:
Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Viorel Lis e în spital. Oana Lis a făcut anunțul. Ce s-a întâmplat cu fostul...
Ana Morodan, sfaturi de afaceri pentru Bianca Drăgușanu. În ce domeniu ar putea vedeta să...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri