Prima pagină » Actualitate » Temperatura Pământului a CRESCUT cu două grade. Care este avertismentul oamenilor de știință

Temperatura Pământului a CRESCUT cu două grade. Care este avertismentul oamenilor de știință

Temperatura Pământului a CRESCUT cu două grade. Care este avertismentul oamenilor de știință

Pentru o scurtă perioadă de timp, temperatura Pământului a depășit un prag crucial despre care oamenii de știință avertizează, de zeci de ani, că ar putea avea un impact catastrofal și ireversibil asupra planetei și a ecosistemelor sale.

Mai precis, pentru prima dată, temperatura medie globală a fost, vinerea trecută, cu peste 2 grade Celsius mai mare decât nivelurile de dinaintea industrializării, potrivit datelor preliminare prezentate pe Twitter de Samantha Burgess, director adjunct al serviciului Copernicus Climate Change Service, cu sediul în Europa.

Jurnaliștii de la CNN scriu că pragul a fost depășit doar temporar și nu înseamnă că lumea se află într-o stare permanentă de încălzire de peste 2 grade.

Totuși, este un simptom al unei planete care devine din ce în ce mai fierbinte și care se îndreaptă spre o situație pe termen lung în care impactul crizei climatice va fi dificil, iar în unele cazuri ireversibil.

„Cea mai bună estimare a noastră este că aceasta a fost prima zi în care temperatura globală a fost cu mai mult de 2°C peste nivelurile din 1850-1900 (sau preindustriale), la 2,06°C”, a scris Samantha Burgess pe rețeaua de socializare, rebotezată „X”.

Ea a mai precizat în postarea sa că temperaturile globale de vineri au fost în medie cu 1,17 grade peste nivelurile din perioada 1991-2020, ceea ce face ca ziua de 17 noiembrie să fie cea mai caldă înregistrată vreodată.

Dar, în comparație cu perioada preindustrială, înainte ca oamenii să înceapă să ardă combustibili fosili pe scară largă și să modifice clima naturală a Pământului, temperatura a fost cu 2,06 grade mai mare.

Încălcarea celor 2 grade de vineri a avut loc cu două săptămâni înainte de începerea conferinței ONU privind care va avea loc în Dubai.

În cadrul acesteia, reprezentanții țărilor participante vor prezenta progresele înregistrate în ceea ce privește angajamentul din Acordul climatic de la Paris, careprevede limitarea încălzirii globale la 2 grade peste nivelurile preindustriale, cu ambiția de a o limita la 1,5 grade.

Sursa foto: Shutterstock – caracter ilustrativ

Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri ... vezi toate articolele

Citește și