Temperaturi de foc în România! Meteorologii avertizează: ”Este posibil să vorbim de temperaturi resimțite peste 42 de grade”
Temperaturi de foc în România! Meteorologii au anunțat un val de căldură peste țara noastră, temperaturile atingând lejer 39 de grade la umbră!
”În perioada 10-14 iulie, temperaturile maxime se vor încadra în general între 34 și 37 de grade și disconfortul termic se va accentua în special în zonele de câmpie, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, arată ANM.
”Vorbim de o săptămână călduroasă, caniculară. De mâine (n.r. marți), progresiv vom consemna valori de temperaturi în creștere, la nivelul maximelor de până la 38, posibil 39° la umbră.
Cu siguranță joi, posibil cea mai caldă zi din acest episod și în același timp, indicele temperatură-umezeală va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile resimțite cu siguranță peste 40-42°.
Vorbim și de fenomene de instabilitate atmosferică în partea de vest, centru-nord, precum și zona de munte. Astfel încât, într-adevăr, chiar dacă la sfârșitul acestei săptămâni, mai ales vineri și sâmbătă vom consemna aceste episoade, cu siguranță după aceste episoade de duminică, din nou vor fi temperaturi în creștere și este posibil ca și parcursul săptămânii viitoare să fie caracterizat de aceeași evoluție din punct de vedere meteorologic.
Pe măsură ce ne vom apropia de ziua de joi, care pare la acest moment, după ultimele date, să fie cea mai caldă din acest episod și de până în prezent, așa cum arată, cu siguranță, miercuri și joi vom interveni prin ipoteze meteorologice.
Este posibil, cu siguranță să vorbim cel puțin de temperaturi resimțite peste 40, peste 42 de grade, cu siguranță peste 42 de grade, ceea ce ar însemna că ar fi cea mai călduroasă zi din istorie la acest moment, cea mai caldă pentru acest episod din această vară”, a spus Elena Mateescu, director ANM, la Antena 3 CNN.
Ce trebuie să faci în caz de caniculă
1. Fă-ţi provizii: medicamente, alimente, băuturi nonalcoolice, astfel încât să nu fii nevoit să ieşi din casă pe căldură.
2. Organizează-ţi programul în aşa fel încât între 11:00 şi 17:00 să nu fi afară.
3. Dacă eşti nevoit să ieşi, totuşi, în acest interval, poartă haine uşoare, de culoare deschisă, din materiale naturale (de preferat bumbac), poartă pălărie şi ochelari de soare, aplică cremă de protecţie, bea multă apă şi mergi tot timpul pe la umbră.
4. Fă duş sau baie, cât mai des, iar dacă nu ai cum, stropeşte-te din când în când cu apă rece.
5. Bea multe lichide. Se recomandă un pahar la 20 de minute. Evită ceaiul, cafeaua şi alcoolul pentru că te vor deshidrata şi mai rău.
6. Stai în camera cea mai răcoroasă din casă.
7. Păstrează răcoarea în cameră cu ajutorul draperiilor de culoare deschisă sau al materialelor care reflectă soarele (atenţie, storurile din metal sau draperiile închise la culoare atrag căldura).
8. Lasă geamurile deschise doar pe timpul nopţii.
9. Verifică tot timpul rudele, prietenii sau vecinii în vârstă care sunt vulnerabili la căldură şi care nu pot avea bine grijă de ei înşişi.
10. Mănâncă normal, însă încearcă alimentele reci (salate şi fructe care conţin multă apă).