Temperaturi EXTREME, recorduri ANM și stres termic în iulie 2024. Ce fenomene meteo ne așteaptă în continuare: „De aici, o creștere a mortalității”

Temperaturi EXTREME, recorduri ANM și stres termic în iulie 2024. Ce fenomene meteo ne așteaptă în continuare: De aici, o creștere a mortalității
Publicat: 07/08/2024, 13:20
Actualizat: 07/08/2024, 13:21

Temperatura medie globală din iulie 2024 marchează sfârșitul unei perioade de 13 luni consecutive cu recorduri lunare de temperatură, începută în iunie 2023 și încheiată în iunie 2024, sunt concluziile unei analize complete și complexe, realizate de Dr. Bogdan Antonescu, cercetător fizica atmosferei și Dr. Dragoș Ene, inginer și cercetător specializat în teledetecție la Institutul Național de Fizica Pământului.

Potrivit infoclima.ro, este a doua cea mai lungă perioadă cu recorduri lunare, după „super” El Niño, din 2015-2016, care a durat 12 luni. Chiar și cu această întrerupere, datele arată că există o probabilitate de 95% ca 2024 să depășească 2023 și să devină cel mai cald an înregistrat.

Este important recordul de temperatură stabilit pe 22 iulie?- „Infrastructurile noastre, construite pentru un alt climat”

Temperatura medie pentru iulie la nivel global a fost de 16,90°C cu 0,68°C mai mare decât media perioadei de referință 1991-2020. Iulie 2024 a fost mai rece cu 0.04°C decât cea mai călduroasă lună iulie, cea din 2023 (16.95°C).

„La o privire generală pe termen scurt, recorduri precum acesta, dar și recordurile lunare din ultimul an, ne arată o climă în schimbare. Pe termen lung știm că au existat perioade mai calde și mai reci decât cele din prezent. Însă mai important este impactul asociat cu aceste recorduri.

Clima în schimbare înseamnă mai multe perioade cu temperaturi extreme și valuri de căldură sau perioade cu precipitații intense decât acum 100 de ani. Nu suntem adaptați la aceste temperaturi extreme și de aici o creștere a mortalității.

Infrastructurile noastre sunt construite pentru un alt climat, mai rece și cu precipitații mai puțin intense și de aici un impact economic substanțial. Aceste recorduri se traduc în final într-o creștere a impactului social și economic”, au precizat susele citate.

Zile de 22, 23 și 24 iulie 2024 au fost cele mai calde din ultimii 150 ani, adică de când există observații meteorologie

Recordul a fost atins pe 22 iulie 2024, când temperatura medie globală a fost de 17,16°C. Însă ziua de 22 iunie 2024 este foarte probabil să fie cea mai caldă zi din ultimii aproximativ 120.000 de ani, după cum argumentează Prof. Andrew Dessler (Texas A&M, SUA).

Temperatura medie în România în luna iulie 2024

Pentru România, conform setului de date ERA5, valorile medii ale temperaturii au fost cuprinse între 16,7°C și 29,3°C.

Abaterile temperaturii medii pentru luna iulie 2024 – față de perioada de referință 1991-2020 – au fost pozitive pe întreg teritoriul României cu valori între 1,3°C și 4°C .

Stresul termic în România în iulie 2024

Cel mai multe ore cu stres termic au fost înregistrate în sudul României, acolo unde valorile au depășit 100 de ore – mai mult de 4 zile – cu un maxim de 150 de ore- peste 6 zile.

Potrivit celor doi cercetători, orele cu stres termic sunt orele în care Universal Thermal Climate Index a avut valori de peste 38°C (o temperatură echivalentă și nu temperatura observată) care corespund categoriei de stres termic foarte intens. În cazul în care sunt considerate ore cu stres termic intens (UTCI > 32°C) valorile depășesc 200 de ore în sudul României.

Anomalia pentru numărul de ore cu stres termic foarte intens (UTCI > 38°C) față de perioada 1961-1990 a fost pozitivă în cea mai mare parte a României cu excepția regiunilor montane (Figura 9). De asemenea, valorile record din iulie pentru numărul de ore cu stres termic foarte intens (UTCI > 38 °C) au fost atinse în 2024 pentru cea mai mare parte a teritoriului (Figura 10).

Stres termic luna iulie 2024
SURSĂ FOTO: infoclima.ro

Fenomene meteorologice extreme în iulie 2024 și ce ne așteaptă în continuare

În iulie 2024, au fost raportate 226 fenomene meteorologice extreme, dintre care 186 au fost evenimente cu vânt intens – vânt cu viteza mai mare de 25 m/s –  19 cu grindină de mari dimensiuni – grindină cu diametrul mai mare de 2 cm – 18 cu precipitații intense – ploaie care cade în cantități atât de mari încât provoacă daune semnificative – și 3 cu descărcări electrice care au produs pagube.

Într-o analiză realizată de Carbon Brief a fost estimat (pe baza setului de date ERA5) că există o probabilitate de 95% ca anul 2024 să depășească 2023 și să devină astfel cel mai cald an înregistrat până acum.

„Această proiecție subliniază nevoia urgentă de acțiuni climatice concrete și evidențiază importanța cooperării globale pentru a atenua impactul tot mai mare al schimbărilor climatice”, au concluzionat cei doi cercetători în analiza făcută.

CITIȚI ȘI:

CANICULA, noul flagel al societății de astăzi? Climatologul Roxana Bojariu: „Se accelerează, punându-ne în situația de URGENȚĂ climatică”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Amenințările apocaliptice ale lui Putin dacă Trump ajunge din nou la Casa Albă. Ce poate...
Noua iubită a lui Michele Morrone e româncă şi a lucrat pentru frații Tate! Cum...
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere...
Imagini dureroase cu Nicu Covaci în sicriu. Trupul neînsuflețit al artistului a fost depus la...
Marea temere a lui Joe Biden: „Toate vorbele astea că va fi o baie de...
Alex Bodi a intrat peste Ema Uta la hotel, în Mykonos: 'Se mai sperie, pentru...
Un tânăr „a murit pentru 25 de minute”, după ce s-a bronzat și a suferit...
Șase județe intră sub avertizare de cod galben de caniculă. Maximele pot ajunge și la...
Scandal URIAȘ la înmormântarea lui Nicu Covaci! Porțile cimitirului au fost ÎNCUIATE
Alertă epidemiologică cu virusul Oropouche. Au fost înregistrate deja 2 decese
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
ARO 246 în stare perfectă, de vânzare în România. Cât costă SUV-ul românesc, într-o culoare...
Veşti bune pentru salariaţi: angajaţii care vor avea parte de o nouă minivacanţă / Câte...
Anihilare TOTALĂ! Ce semnal au detectat astronomii în spațiul cosmic?
Ucraina a blocat complet România. Decizia venită direct de peste graniță
Culiță Sterp, lăsat liber. Cum justifică judecătorii decizia
Simona Halep, ținuta de 30.000 euro care a atras atenția tuturor. Cum arată sportiva și...
''Stătea pe scaun și deodată...' - Mihai a făcut infarct în avion și a murit:...
Mihaela Rădulescu nu suportă să vadă bărbați în șlapi! „Nu reușesc să mă obișnuiesc cu...
S-a aflat cine este tânărul de 21 de ani găsit mort pe un dig din...
BANCUL ZILEI. Un pacient se trezește după operație cu dureri puternice în zona renală: Ți-am...
Ochii pot prezice demența cu 12 ani înainte de diagnostic, arată un studiu