Prima pagină » Actualitate » Temperaturile de vară au umplut spitalele! Medicul Adrian Marinescu trage un semnal de alarmă!

Temperaturile de vară au umplut spitalele! Medicul Adrian Marinescu trage un semnal de alarmă!

Temperaturile de vară au umplut spitalele! Medicul Adrian Marinescu trage un semnal de alarmă!

Temperaturile mult prea mari pentru această perioadă au umplut camerele de gardă ale spitalelor. Medicul Adrian Marinescu trage un semnal de alarmă, deoarece bolile virale și bacteriene aduc zilnic sute de bolnavi la urgență.

Medicii atrag atenția că cei mai mulți au boli digestive – toxiinfecții alimentare ori mușcături de insecte, ceea ce se întâmpla mult mai târziu,  când începeau temperaturile ridicate.

”Este o paletă largă, vorbim inclusiv de bolile infecțioase, bineînțeles care ar putea fi prevenite prin vaccinare și care nu au legătură cu sezonul. Rujeola înseamnă de 5-6 luni o creștere importantă pentru camerele de gardă și cu o presiune care este în continuare în creștere.

Într-adevăr, avem situații în care sunt toxiinfecții alimentare. Infecțiile virale de sezon rece au început să scadă, deci acolo lucrurile se așază, dacă vorbim de gripă, de virozele clasice. Dacă vorbim de toxiinfecții alimentare, avem într-adevăr mușcături de căpușă și sunt în creștere și mă aștept în lunile care urmează să fie mai multe prezentări și dacă la ele adăugăm și rujeola înseamnă o presiune mare la camera de gardă, adică în jur de 200 de prezentări în 24 de ore și mă refer și la copii, și la adulți și e important de spus că un procent destul de mare, probabil 20%, au nevoie de internare, ceea ce înseamnă că ai nevoie de locuri în fiecare zi, că ai nevoie să faci externări și că nu e deloc simplu”, a explicat Adrian Marinescu, director Institutul Matei Balș.

Cum se poate preveni toxiinfecția alimentară

Medicul Adrian Marinescu spune ce ar trebui făcut pentru ca toxiinfecțiile alimetare să fie prevenite.

”Multe dintre bolile infecțioase ar fi prevenite dacă am păstra mâinile curate și mă refer la spălarea mâinilor cu apă și săpun. Pare un clișeu, pare un lucru simplu, dar de multe ori nu îl facem corect și nu îl facem când trebuie. E vorba de contaminarea alimentelor. Și lichidele, și mă refer inclusiv la apă, pot să ducă la toxiinfecție alimentară.

Practic, oricare dintre situațiile care duc la o igienă precară, inclusiv igiena alimentului, ar putea să însemne toxiinfecție alimentară”, a mai spus dr. Adrian Marinescu, potrivit antena3.ro.

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele

Citește și