Serbia și Kosovo, țara nerecunoscută oficial inclusiv de România, sunt pe un butoi de pulbere gata să explodeze în orice moment. Tensiunile dintre Belgrad și Pristina au escaladat semnificativ după ce mai multe clădiri care găzduiesc instituții sârbe în nordul Kosovo au fost ocupate de forțele kosovare, care au trecut și la arestarea mai multor sârbi în ultimele 24 de ore.
Autoritățile kosovare justifică aceste măsuri ca fiind „necesare” pentru a impune ordinea constituțională pe întregul teritoriu al Kosovo. Totodată, Belgradul îl acuză pe premierul kosovar Albin Kurti de represiune cu scopul de a expulza etnicii sârbi din Kosovo.
Președintele sârb, Aleksandar Vucic, a avut o întâlnire cu ambasadorul SUA, Christopher Hill, unde a anunțat că în următoarele 72 de ore se va adresa cetățenilor din Serbia pentru a prezenta solicitările Serbiei ca răspuns la ceea ce el a numit „un atac brutal asupra populației sârbe” din nordul Kosovo.
Vucic a acuzat premierul kosovar de decizii „ilegale și criminale” și a criticat Europa și grupul celor 5 (SUA, Franța, Germania, Italia și Regatul Unit) pentru lipsa măsurilor concrete.
„Serbia nu va permite persecutarea și pogromul populației sârbe”, a declarat Vucic, adăugând că Belgradul rămâne deschis dialogului cu Pristina și este dispus să participe la negocieri la Bruxelles cu Kurti. De asemenea, el a menționat că în octombrie vor fi prezentate parlamentului sârbi „propuneri importante și cuprinzătoare”.
Într-o scrisoare adresată secretarului de stat american Antony Blinken, legislatoarea americană Claudia Tenney a cerut clarificări privind măsurile pe care SUA le vor lua pentru a proteja drepturile sârbilor din Kosovo și pentru a-l trage la răspundere pe premierul kosovar.
Premierul kosovar Albin Kurti a vizitat marți nordul regiunii Mitrovica, predominant locuită de etnici sârbi. În timpul vizitei, însoțit de un dispozitiv de securitate important, Kurti a declarat că „oamenii doresc dreptate, pace și securitate” și a asigurat că guvernul său este „un guvern democratic care asigură aceste garanții tuturor, fără discriminare”, potrivit Agerpres, care citează agenția de presă croată HINA.
La sfârșitul lunii august, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii și-au exprimat îngrijorarea față de închiderea necoordonată de către poliția kosovară a unor sedii ale administrației locale paralele din nordul Kosovo, susținute de Belgrad. UE și SUA au îndemnat Pristina să evite acțiunile unilaterale.