Tensiuni NATO-Rusia. Dronă ”vânată” de poliția suedeză după ce a survolat centrala nucleară ”Forsmark”
În contextul tensiunii crescânde dintre Alianța Nord-Atlantică (NATO) și Rusia, armata suedeză a început să patruleze în zona insulei Gotland, aflată în Marea Baltică.
Totodată, poliția suedeză trimis patrule și elicoptere la centrala nucleară Forsmark, pentru a vâna o dronă de dimensiuni mari – observată, inițial, de un agent de pază – care a zburat deasupra zonei.
Potrivit informațiilor transmise de Reuters, drona nu a fost capturată, nefiind nici informații care să arate că respectiva dronă ar fi aterizat undeva.
”Poliția continuă în încercarea de a localiza drona, inclusiv cu propriile drone, însă nu a avut succes”, au transmis reprezentanții forțele de poliție, conform sursei citate.
Centrala nucleară Forsmark este cel mai mare producător de electricitate din Suedia și se află pe coasta Baltică, la circa 150 de kilometri nord de capitala Stockholm.
Desfășurare de forțe impresionante pe insula Gotland
Există și ”relatări neconfirmate” – s-a precizat în raportul întocmit de poliția suedeză – care transmit că alte drone ar fi fost observate și deasupra centralei nucleare Ringhals, aflată pe coasta de vest a Suediei. Centrala nucleară Ringhals se află în Peninsula Värö, la aproximativ 65 km sud de Göteborg. Cu o putere nominală totală de 2.190 MWe, Ringhals este a doua cea mai mare centrală electrică din Suedia.
Visby, oraș-port de pe insula Gotland din Marea Baltică, a fost împânzit – vineri, 14 ianuarie – de zeci de militari înarmați și de vehicule blindate ale armatei suedeze, fapt mai puți obișnuit.
Explicațiile oficialilor suedezi sunt legate de o ”creștere a activității Rusiei în regiune”. Situația a înregistrat o creștere a tensiunii după ce trei nave de debarcare ruseşti au navigat în Marea Baltică prin strâmtoarea Marea Centura a Danemarcei în această săptămână, pe fondul disensiunilor crescute dintre Rusia şi statele membre NATO.
Această desfăşurare de forţe are loc după ce trei nave de debarcare ruseşti au navigat în Marea Baltică prin strâmtoarea Marea Centura a Danemarcei în această săptămână, pe fondul tensiunilor crescute dintre Rusia şi statele membre NATO.
Citește și:
- Rusia plusează agresiv, în lipsa ”răspunsurilor concrete”: ”Occidentul a exacerbat tensiunile, încălcând obligațiile sale și bunul simț”
- Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, despre eventuale sancțiuni SUA împotriva lui Putin: ”Ar echivala cu o rupere a relațiilor”
- Consiliul NATO-Rusia. Secretarul general NATO: ”Moment critic pentru securitatea europeană”
- Consiliul NATO-Rusia. ”Vulpea argintie”, față în față cu oficialii Kremlinului: ”Nu se lasă afectată de nimic”