Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Analistul politic Bogdan Teodorescu, despre teoriile conspirației cu privire la „dispariția” pandemiei odată cu războiul din Ucraina: ”Sunt cinci milioane de morți, nu poți să abandonezi realitatea certă”

VIDEO | Analistul politic Bogdan Teodorescu, despre teoriile conspirației cu privire la „dispariția” pandemiei odată cu războiul din Ucraina: ”Sunt cinci milioane de morți, nu poți să abandonezi realitatea certă”

Analistul politic Bogdan Teodorescu, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială ”Războiul din Ucraina” transmisă live de Gândul, afirmă că trebuie făcută o distincție clară între așa-zisa „dispariție” a pandemiei de Covid-19 și apariția conflictului militar din Ucraina. „Pandemia a generat cinci milioane de morți, nu ai cum să spui că nu a existat”, spune analistul politic.

Întrebat cum comentează faptul că multe voci spun că a fost suficient să înceapă războiul ca să nu mai existe pandemia de Covid-19, Bogdan Teodorescu a răspuns: „Sunt foarte atent la orice teorie conspiraționistă, sunt atent la orice tip de percepție pe care un cetățean o are asupra realității, dar îmi e foarte greu să spun că la 5 milioane de morți nu am avut pandemie”.

Bogdan Teodorescu demontează teoriile conspirațiile pe care unii le rostogolesc în spațiul public legat de faptul că pandemia de Covid-19 nu ar fi existat.

„S-au petrecut două aspecte: pandemia a fost foarte în disoluție cu modificările pe care virusul le avea și, în al doilea rând, Guvernele reacționau cu o anumită lentoare. Incontestabil că guvernele au tras niște foloase din pandemie. S-au adoptat niște măsuri care nu erau neapărat necesare la un moment dat, dar asta este marea problemă a disputei între cele două tabere și vorbim de extreme.

Este foarte mult să sari de la faptul că guvernele au presat, pentru interese materiale și alte tipuri de interese, și altceva este să spui că nu a existat niciodată pandemia, că totul este o invenție. Sunt, totuși, cinci milioane de morți.

Acest dezechilibru în comunicare face ca mesajul acestei tabere să fie puțin credibil. Dacă mesajul este nuanțat, tu poți să-i convingi pe cei din mijloc. Dacă mesajul este atât de radical – un om poate are o cruce în cimitir sau a trecut prin Covid și știe cât a suferit -, în momentul în care spui că nu există pandemie, i-ai pierdut pe cei din mijloc.

Pot fi suspiciuni, dar asta nu înseamnă că trebuie să facă să abandonezi realitatea certă”, a mai spus analistul politic.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele