Test de alertă bulgăresc. Un Dorel de peste Dunăre a apăsat butonul greșit. Sute de abonați au primit pe mobile mesaje cu textul „Atenție! Pericol!”
Sute de bulgari au fost panicați de o alertă telefonică: „Atenție, pericol!”, au avertizat unele telefoane, pe altele a apărut și cuvântul „președinte”. Groaza provocată miercuri aseară de mesajele ciudate pe mobile, însoțite de un semnal sonor puternic, are o explicație banală – un buton apăsat greșit, scrie publicația bulgară Novinite.
Explicațiile proprietarului integratorului de sisteme Nikolay Simeonov pentru televiziunea bTV, confirmă eroarea umană. Greșeala s-a produs din cauza oboselii acumulate și a neglijenței. „De fapt, colegul a apăsat butonul greșit, care este pentru celulele reale pentru rețeaua de telefonie mobilă a operatorului de telefonie mobilă, și nu cele care sunt în scopuri de testare. Așa s-a produs gafa de notificare”, a subliniat el și a amenințat că vinovatul care va fi pedepsit este un angajat administrativ.
„Atenție, președinte!”
Mesajul ciudat a fost trimis miercuri seară, înainte de ora 19, către telefoanele mobile de către BG-ALERT. Pentru majoritatea utilizatorilor, mesajul a venit cu textul: „Atenție, pericol!”, iar pentru alții a apărut și cuvântul „președinte”. Inițial, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că doar clienții unuia dintre operatorii de telefonie mobilă au fost atacați cu testul, dar apoi a negat acest lucru. Președinția a spus că nu are nicio legătură cu acest caz, iar directorul departamentului de pompieri, comisarul șef Angel Jartov, a explicat pentru televiziunea publică BNT că testul real va începe la Gabrovo pe 7 noiembrie, iar pe 22 noiembrie va fi la nivel național.
Din cauza situației internaționale tensionate, mulți oameni s-au temut de un atac și au ieșit din case. Nikolay Simeonov a precizat că imediat după ce a fost făcută greșeala, operațiunea a fost oprită. Acesta este motivul pentru care mesajul nu a ajuns la „toți utilizatorii operatorului de telefonie mobilă”. Potrivit lui Simeonov, o întreagă echipă este implicată în testare, însă doar o singură persoană este vinovată pentru greșeală.
„Nu știu dacă Ministerul de Interne va investiga, dar noi, în compania noastră, am tras concluziile. Mesajul care a venit de la președinte nu are nicio legătură cu instituția. Este un mesaj trimis conform unui astfel de standard care vine din SUA”, a subliniat Simeonov.
El a precizat că pe modelele mai vechi de telefoane mesajul iese că este de la președinte, iar pe modelele mai noi iese ca „atenție”. Sistemul de avertizare pentru populație este dezvoltat în comun de Ministerul de Interne și Ministerul de Guvernare Electronică.