Testul rapid care depistează dacă ai risc de CANCER pulmonar. Cum funcționează
Cancerul pulmonar este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni în țara, 12.000 de români fiind diagnosticați, anual, cu această boală, potrivit statisticilor. Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer alături de experți în domeniu au lansat un test online, prin care oricine poate evalua riscul de suspiciune de cancer pulmonar.
Deși în România nu există un program de test screening în ceea ce privește diagnosticarea cancerului pulmonar, publicul are, însă, acces la un test ce evaluează riscul de cancer pulmonar. Proiectul a fost lansat de Federația Bolnavilor de Cancer împreună cu profesioniști în oncologie și constă dintr-un test online, în care persoana trebuie să răspundă la o serie de întrebări, legate de expunerea la cauze generatoare ale bolii și posibile simptome.
„Acest test a fost lansat de curând și se dorește a fi un test educativ pentru populația generală, nicidecum un test strict medical. Indiferent de rezultatele obținute, omul trebuie să se prezinte la medic pentru un diagnostic. În România educația sanitară este aproape zero. Suntem cel mai needucat popor din punct de vedere sanitar din Europa”, a declarat pentru „Adevărul” Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.
Puteți accesa testul de evaluarea a riscului de cancer pulmonar direct pe platforma grijadeplamani.ro. Testul este gratuit este gratuit, accesibil tuturor și poate fi făcut în doar câteva minute.
„Testul este uşor de utilizat, fiind accesibil persoanelor de toate vârstele pentru că foloseşte un limbaj simplu şi instrucţiuni clare, iar informaţia furnizată de utilizator este complet anonimizată”, a mai explicat Cezar Irimia.
Cum funcționează testul pentru depistarea riscurilor cancerului pulmonar
În momentul în care deschideți platforma de testare, sunteți întâmpinat de chatbot-ul Andrei care vă va pune mai multe întrebări.
- Aveți simptome respiratorii, cum ar fi tuse persistentă, dificultăți de respirație sau respirație șuierătoare?
- Aveți o răgușeală care durează mai mult de 3 săptămâni?
- Aveți febră?
- Ați avut infecții toracice repetate sau persistente, cum ar fi pneumonia sau bronșită?
- Aveți dureri persistente în zona pieptului sau dureri de umăr?
- Vă simțiți obosit/ă sau slăbit/ă?
- Ați pierdut în greutate fără a avea o cauză explicabilă sau manifestați o pierdere a poftei de mâncare?
FOTO: Pexels
Ctește și:
Kate Middleton, în prima vizită publică de când a terminat chimioterapia