Prima pagină » Actualitate » Tezaurul românesc furat de la muzeul din Olanda ar fi fost SUBEVALUAT: „Dacă valorau 100 de milioane de euro, atunci erau alte măsuri de siguranță”

Tezaurul românesc furat de la muzeul din Olanda ar fi fost SUBEVALUAT: „Dacă valorau 100 de milioane de euro, atunci erau alte măsuri de siguranță”

Tezaurul românesc furat de la muzeul din Olanda ar fi fost SUBEVALUAT:

Coiful dacic și cele trei brățări furate de la Muzeul Drents din Olanda au fost evaluate, în total, la aproximativ șase milioane de euro, coiful din aur valorând 4,3 milioane de euro. Potrivit unui avocat, aceste artefacte ar fi fost, însă, subevaluate, motiv pentru care muzeul din Assen nu a considerat necesar să ia măsuri mai stricte de securitate.

Tezaurul dacic împrumutat Muzeului Drents din Olanda ar fi fost asigurat pentru o sumă mai mică decât valoarea sa autentică, susține un specialist în drept. Cele trei brățări din aur valorează între 400.000 – 500.000 de euro fiecare, iar Coiful de la Coțofenești este estimat la 4 milioane de euro.

„Practic, noi ne-am subevaluat aceste bunuri, iar odată cu această subevaluare, consecința este că toate acele măsuri de securitate, teoretic, trebuiau să fie raportate față de valoare. Dacă aceste bunuri valorau 100 de milioane de euro, atunci în mod clar erau cu totul alte măsuri de siguranță. Valoarea pe care noi o putem cere pentru un eventual dosar penal este de maxim 4 milioane de euro, exact cât este valoarea de asigurare, din păcate”, spune avocatul Cătălin Crăciunescu, pentru știrileprotv.ro.

Parchetul General a dispus ridicarea documentelor de la Direcția Culturală a Municipiului București, instituția ce are în grijă toate monumentele și obiectele culturale din Capitală. Instituția deține și documentația care stă la baza organizării expozițiilor în străinătate, inclusiv în ceea ce privește obiectele de patrimoniu cultural. Astfel, certificatul de export pentru Coiful de aur de la Coțofenești și tezaurul dacic ar fi fost semnat tot de către reprezentanții acestei instituții.

Ridicarea documentelor de la Direcția de Cultură București este parte din dosarul de furt calificat deschis de Parchetul General după jaful de la Muzeul Drents din Assen.

Procurorul general al României s-a întâlnit cu omologul său olandez și au discutat despre o echipă comună pentru ancheta jafului.

Foto: Profimedia


Citește și:

Furtul Tezaurului Dacic. Expert în securitate: „Bijutierul obișnuit are vitrine mai sigure decât Muzeul Drents”

DENUNȚ împotriva Ralucăi Turcan și a fostului director al Muzeului de Istorie. ACUZAȚII după JAFUL de la Drents / Se cere intervenția SIE

Marcel Ciolacu: „Salut anunțul poliției olandeze care investighează furtul de obiecte de patrimoniu românesc de la Muzeul Drents”

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat în poziția de editor și reporter în cadrul ... vezi toate articolele