The Jerusalem Post: „Un adevăr simplu, dar dureros. Pentru a rămâne la putere, Netanyahu dorește o grupare Hamas slăbită în Gaza, dar nu DISTRUSĂ”

The Jerusalem Post: „Un adevăr simplu, dar dureros. Pentru a rămâne la putere, Netanyahu dorește o grupare Hamas slăbită în Gaza, dar nu DISTRUSĂ”
Publicat: 03/05/2024, 15:55
Actualizat: 03/05/2024, 15:59

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au pus capăt luptelor intense din Fâșia Gaza în urmă cu mai mult de două luni. Acum, totul se reduce la lovituri punctuale. La apogeul invaziei terestre, aproximativ 20 de brigăzi se aflau în Gaza. La începutul lunii aprilie, Divizia 98 a părăsit Fâșia și Israelul a finalizat evacuarea a aproximativ 95% din soldații trimiși să lupte terestru împotriva Hamas.

Ostaticii răpiți de teroriștii Hamas în luna octombrie a anului trecut și orașul Rafah au trecut într-un plan secund care reprezintă o adevărată linie de salvare pentru gruparea islamistă.

Încercuirea inamicului și ruperea liniilor sale de aprovizionare este piatra de temelie a strategiei militare.

  • În Războiul de Independență, Israelul a decis să împingă adversarul în Deșertul Negev, încercuind armata egipteană în Al-Faluja.
  • În Războiul de șase zile, parașutiștii aflați sub comanda lui Sharon au fost parașutați pentru a bloca Pasul Mitla.
  • Războiul Yom Kippur a luat sfârșit după încercuirea Armatei a Treia egiptene.

Imediat după 7 octombrie , Israelul s-a bucurat de un sprijin enorm și complet din partea administrației americane și a majorității guvernelor occidentale. Întrebarea evidentă este, așadar, de ce Israelul nu a profitat de acest sprijin în primele luni ale campaniei pentru ocuparea orașului Rafah și înfrângerea completă a Hamas în sud?, notează The Jerusalem Post.

Netanyahu, o colecție de trăsături negative de personalitate, dar prostia nu este una dintre ele

Benjamin Netanyahu, mai notează sursa citată, are o colecție de trăsături negative de personalitate, dar prostia nu este una dintre ele.

Are foarte multă experiență în gestionarea și îndoctrinarea oamenilor. Prin urmare, este îngrijorător faptul că Israelul a încheiat manevra de la sol din Gaza și a scăpat voluntar toate pârghiile de presiune din octombrie-decembrie 2023, într-un moment în care Hamas este departe de a fi eliminat, iar ostaticii sunt încă în tuneluri.

Premierul Netanyahu preferă un Hamas slăbit care încă va controla Gaza, față de orice altă entitate care primește recunoaștere și cooperare internațională.

Canalul 12 a anunțat, săptămâna trecută, că se examinează o opțiune internațională pentru o soluție, potrivit căreia „Consiliul de Securitate al ONU poate numi o autoritate internațională de tranziție, un grup operativ bazat pe NATO, care va intra în Fâșia Gaza pentru o perioadă limitată de 5. În acest timp, va fi construită adevărata fundație pentru statul palestinian. Dacă modelul are succes, se va muta și în Cisiordania”.

„SUA au tăiat pârghiile de presiune ale Israelului asupra Hamas. Au împiedicat un atac la Rafah timp de 3 luni!”

The Jerusalem Post notează că adevăratul scop de război al lui Netanyahu slăbirea Hamas, dar nu și eliminarea totală a grupării islamiste.

Astfel, gruparea islamistă Hamas, deși slăbit, continuă să existe și deține controlul asupra Gazei, aceasta fiind este cheia șanselor lui Netanyahu de a permite menținerea status quo-ului, inclusiv de a rămâne la putere.

„SUA au tăiat pârghiile de presiune ale Israelului asupra Hamas. Au împiedicat un atac la Rafah timp de 3 luni! A făcut presiuni pentru o extindere masivă a cantității de camioane de ajutor către Gaza. De fapt, se aștepta ca Israelul să înceteze lupta în Gaza”, a notat pe X Tally Gotliv, membră a Knessetului.

O imensă provocare pentru Benjamin Netanyahu va fi de a genera suficientă atenție în alte sectoare, până când publicul va înțelege de ce Hamas nu a fost eliminat, mai susține The Jerusalem Post într-un articol scris de Hanan Steinhart.


Citește și:

Ucraina caută FEREASTRA DE OPORTUNITATE în războiul cu armata lui Putin. În ciuda ofensivei Moscovei, dronele deschid calea pentru avioanele F-16

Aaron David Miller, expert în Orientul Mijlociu, despre relația Israel – SUA: „Netanyahu, DISPERAT să rămână la putere, Biden este îngrijorat”

Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia a distrus un tabu: „Regulile dispar, se bat CLANURILE din jurul lui Vladimir Putin”

O tânără israeliană, luată ostatică de HAMAS, cerută în căsătorie de un terorist: „A adus un inel, m-am prefăcut că râd, ca să nu mă împuște în cap”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Perle la Bac 2024: "Din păcate, eu am învăţat doar poezia Luceafărul"
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Cod Rutier 2024. Nu ai dreptul să spui NU polițistului. Se suspendă instant permisul auto
Șoferii agresivi nu mai au scăpare. Au greșit, vor plăti scump
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
În ce țară a fost introdusă săptămâna de lucru de șase zile?
×