Prima pagină » Actualitate » O publicație din SUA vorbește de o Moldovă controlată de ruşi folosită de Kremlin împotriva României. „Este puţin probabil să aibă succes în acest demers”

O publicație din SUA vorbește de o Moldovă controlată de ruşi folosită de Kremlin împotriva României. „Este puţin probabil să aibă succes în acest demers”

O publicație din SUA vorbește de o Moldovă controlată de ruşi folosită de Kremlin împotriva României. „Este puţin probabil să aibă succes în acest demers”
Vladimir Putin | Foto - Profimedia Images

The New York Post vorbește de o Moldovă controlată de ruşi, care ar putea fi folosită de Kremlin nu doar pentru o nouă ofensivă împotriva sudului Ucrainei, într-un moment mai convenabil pentru Moscova, ci și ca o ameninţare pentru România, făcând flancul estic şi în special sud-estic al NATO mult mai dificil şi mai costisitor de apărat.

Dacă Vladimir Putin speră să ocupe coasta ucraineană a Mării Negre şi să stabilească o punte terestră până la teritoriul separatist al Moldovei, Transnistria, „este puţin probabil să aibă succes în acest demers”, conform unui raport recent realizat de Critical Threats Projects de la American Enterprise Institute and Institute for the Study of War citat de New York Post.

Dar asta nu înseamnă că nu va încerca, mai ales că deja există rapoarte nu numai despre deplasări ale populaţiei ucrainene, ci şi despre eforturile Rusiei de a integra noile teritorii ucrainene ocupate în administraţia publică a Rusiei, punând bazele unei ocupaţii permanente, mai arată sursa citată.

Republica Moldova, o țară lipsită de apărare

Mai mult, Putin ar putea încerca să realizeze o „acrobaţie”, precum cea din Crimeea în 2014, având în vedere fragilitatea Moldovei. Naţiunea de 4 milioane de locuitori nu face parte din NATO, nu are forţe armate eficiente şi are aproximativ 1.500 de soldaţi ruşi staţionaţi ilegal pe teritoriul său.

Guvernul pro-occidental al Moldovei şi preşedintele Maia Sandu ar fi în mare măsură lipsiţi de apărare, în timp ce Putin s-ar putea baza pe o parte considerabilă a opiniei publice moldovene nostalgice după certitudinile erei sovietice, scrie Adevărul.

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele

Citește și