Rusia va încerca să deschidă un nou front împotriva Ucrainei din Moldova și are deja planul făcut în acest sens.
Conform unor surse militare ucrainene, citate de The Times, există un „număr de indicatori” care arată un atac în viitorul apropiat asupra fostului stat sovietic, care are doar 3.250 de soldați în armata sa.
Dacă ofensiva va avea succes, acest lucru ar duce la intrarea trupelor ruse în Odesa, oraș situat la Marea Neagră în Ucraina, dinspre vest.
„Credem că Kremlinul a luat deja decizia de a ataca Moldova. Soarta Moldovei este crucială. Dacă rușii vor începe să preia controlul, noi vom fi, militar, o țintă mai ușoară, iar amenințarea la adresa Ucrainei va fi existențială”, a spus sursa citată de publicația internațională.
Sursele citate de The Times au adăugat că dacă Rusia va recunoaște independența Transnistriei „va fi o ameninţare directă şi o încălcare a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”.
În ultimele zile, mai multe atacuri au fost comise în Transnistria. Liderul Republicii nerecunoscute Transnistria, Vadim Krasnoselski, a declarat că acestea au fost organizate în Ucraina. Autoritățile au declarat cel mai înalt nivel de amenințare teroristă și au consolidat măsurile de securitate.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a considerat că unele forțe pro-ruse din Transnistria sunt responsabile pentru exploziile la instalații militare.
Uniunea Europeană și-a exprimat sprijinul pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova și a îndemnat toate părțile să evite destabilizarea în Transnistria nerecunoscută, potrivit declarației de vineri a Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell.
„Incidentele raportate în regiunea transnistreană a Republicii Moldova care au avut loc în ultimele zile sunt dăunătoare pentru securitatea și stabilitatea Republicii Moldova. Uniunea Europeană face apel la actorii responsabili să evite destabilizarea situației”, a declarat Borrell.
„UE este solidară cu Republica Moldova și își reiterează sprijinul neabătut pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional și cu un statut special pentru regiunea transnistreană”, se arată în declarație.
Borrell a salutat, de asemenea, „reacțiile reținute ale autorităților din Republica Moldova” la incidente. El a reiterat că UE acordă asistență Republicii Moldova din cauza afluxului de refugiați din Ucraina și „și-a intensificat sprijinul pe termen mediu pentru a consolida rezistența generală a Republicii Moldova”.