Șeful Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră din Botoșani, Valeriu Harabulă, spune că anumite grupuri de contrabandiști au o „organizare chiar militară” și, de-a lungul timpului, a întâlnit cazuri în care țigările au fost ascunse chiar în altarul bisericilor, preoții fiind părtași ai infracțiunii.
Contrabanda cu țigări este o practică des întâlnită în România, iar ramificațiile acestei infracțiuni se întind în multe zone, chiar și în cele religioase, conform Botoșani News.
Altarele au ajuns lăcașuri de ascundere a țigărilor ajunse ilegal pe piață. Este chiar mărturia lui Valeriu Harabulă, care povestit un astfel de episod în cadrul emisiunii „România, te iubesc!”.
„Am avut și noi țigări depozitate în altar, adică nimic nou sub soare … preoți, dascăli. Toate aceste grupări au în spate un om potent financiar”, a spus botoșăneanul Virgil Harabulă. El a mai spus că membrii grupărilor acționează ca o „organizație militară”.
Oficialul Poliției de Frontieră din Botoșani a spus că pentru mulți dintre contrabandiști acesta „e un mod de viață”.
Din aceste filiere fac parte până și persoane importante din comunități: aleși locali, preoți și polițiști.
Mai mult, această „meserie” se transmite din tată în fiu.
„Știți cum e gluma pe aici, cum învață copiii să meargă la Valea Vișeului? Le pui în fiecare mână câte un cartuș de țigări, să se echilibreze”, citează reporterii „România, te iubesc!”.
Conform datelor DIICOT, în 2021 au fost deschise 372 de dosare de contrabandă de țigări.
„Vorbim de structuri pe cel puțin patru paliere”, a explicat Vasile Airinei, procuror DIICOT.
Mirajul banilor, însă, este prea puternic, așa că mulți cad pradă în acest joc ilegal.
„Banul ușor, e mai simplu să faci 2-3 mii de euro într-o noapte decât să muncești o jumătate de an pentru banii ăștia.”, a povestit Robert, în vârstă de 43 de ani, condamnat pentru contrabandă.