Tigrul platanului, insecta care înțeapă oamenii pentru că îi confundă cu frunzele de copaci, prezentă în România
Tigrul platanului (Corythucha ciliată), o insectă minusculă, o musculiță cu dimensiunea de până la 3 milimetri, invadează marile orașe din Europa, în această vară.
Aproape transparentă și albă cu pete, această insectă care se mișcă în grup este foarte prezentă anul acesta în România.
Tigrul de sicomor nerecunoscut (Corythucha ciliată) este un trematod mic, înțepător, de aproximativ 3 mm, cu aripi transparente, zimțate. După cum sugerează și numele, mănâncă frunze de sicomor, dar poate și să înțepe oamenii. Și va fi prezent în principal, la începutul verii, în București și în alte orașe din România.
Tigrul platanului (Corythucha ciliata) este o specie invazivă, originară din America de Nord, de pe coasta de est. Prezența ei în Europa a fost semnalată prima dată în 1956 în Italia și de acolo s-a răspândit foarte ușor în toată Europa – fie că a fost transportată odată cu platanii importați din Italie, fie pe haine, fie pe mijloacele de transport, ea se deplasează oricum foarte ușor.
La fel ca ploșnițele, acest parazit zburător petrece iarna sub coaja copacului de sicomor și apare primăvara. Apoi începe să atace noile frunze, care decolorează și cad. Deși nu sunt periculoase, aceste creaturi pot genera uneori mâncărime. Mai ales când intru în casă, acord o atenție deosebită pereților și hainelor. Cu toate acestea, tigrii sicomori nu provoacă alergii.
Simptomele mușcăturii
„Dacă ești mușcat, apare pe piele o mică pată roșie, însoțită de mâncărime, iar în unele cazuri durere sau bubițe. Mușcătura tigrului de platan se manifestă mai rău la copii, întrucât senzația de mâncărime poate fi foarte intensă pentru ei.
Se pare că atunci când ajung pe pielea noastră, o confundă cu suprafața frunzelor de platan și înțeapă suprafața pielii, sugând sânge. Nu se hrănesc cu sânge, cei care fac acest lucru, de obicei mor.
Persoanele înțepate de C. ciliata pot prezenta mici umflături la locul înțepăturii și mâncărime, un procent foarte mic dintre cei înțepați pot dezvolta dermatite și reacții sistemice generalizate. Totuși nu se știe exact ce anume cauzează iritațiile, se presupune că saliva insectei care este injectată în momentul înțepăturii ar fi cauza,” explică Elena Iorgu, potrivit hotnews.ro.
„Insecta nu este periculoasă pentru om”
De asemenea, nu se cunoaște ce microorganisme sau paraziți poate transmite la oameni. În schimb la platani C. ciliata poate provoca uscarea și căderea frunzelor acestora, cauzând chiar moartea arborilor.
Se cunoaște asocierea speciei cu doi fungi patogeni: Ceratocystis fimbriata forma platani și Apiognomonia veneta care cauzează declinul și chiar moartea arborilor infectați cu aceștia.
Măsurile pe care autoritățile le-ar putea lua pentru a diminua numărul tigrilor platanilor sunt:
„Printre cele mai simple măsuri care pot fi luate sunt chiar stropirea cu jeturi puternice de apă pe frunzele platanului pentru a îndepărta stadiile nimfale timpurii, care apar în martie – aprilie,” mai spune Elena Iorgu.