TIK TOK, acuzat de Guvernul SUA că încalcă legile referitoare la protecţia vieţii private a copiilor: „Infractori recidivişti operează la scară largă”
Potrivit reprezentanților Guvernului Statelor Unite ale Americii, platforma Tik Tok și compania-mamă din China – ByteDance – nu au reușit să împiedice copiii să se înscrie pe aceată platformă și, mai mult, au colectat, ilegal, datele personale ale acestora.
Departamentul de Justiție din SUA, împreună cu Comisia Federală pentru Comerţ (FTC), a intentat un proces civil în care sunt invocate încălcări ale Legii privind protecţia copiilor.
Respectiva lege interzice operatorilor de site-uri web „să colecteze, să utilizeze, sau să divulge informaţii cu caracter personal ale copiilor sub vârsta de 13 ani, cu excepţia cazului în care obţin consimţământul părinţilor acestor copii”.
Evident, un astfel de consimțământ nu a existat niciodată, iar semnele de întrebare referitoare la platforma Tik Tok se înmulțesc.
„Departamentul de Justiţie se angajează să susţină capacitatea părinţilor de a proteja viaţa privată a copiilor lor”
„Departamentul de Justiţie se angajează să susţină capacitatea părinţilor de a proteja viaţa privată a copiilor lor”, a declarat adjunctul Procurorului General, Brian Boynton, şeful diviziei civile a Departamentului de Justiţie, potrivit news.ro.
„Această acţiune este necesară pentru a împiedica inculpaţii, care sunt infractori recidivişti şi care operează la scară largă, să colecteze şi să utilizeze informaţiile private ale copiilor mici fără consimţământul sau controlul părinţilor”, a mai precizat adjunctul Procurorului General al SUA.
Pe de altă parte, compania Tiktok a declarat că nu este de acord cu aceste acuzaţii. Reprezentanții companiei au afirmat că „multe dintre acestea se refereau la evenimente şi practici din trecut care erau inexacte din punct de vedere faptic”.
În anul 2019, TikTok a acceptat să plătească 5,7 milioane de dolari pentru a soluţiona acuzaţiile FTC împotriva companiei sale Musical.ly, cu privire la colectarea de date de la copii sub vârsta de 13 ani fără consimţământul părinţilor.
TikTok este implicată, la acest moment, într-o altă luptă juridică în Statele Unite ale Americii, cu privire la o propunere de lege care ar forţa o schimbare a proprietarului.
Citește și: