Timișoara rămâne fără căldură și apă caldă pentru peste 50.000 de gospodării, dar și spitale. E.ON a sistat gazele pentru Colterm, din cauza datoriilor. Soluția propusă de furnizor

Publicat: 26/10/2021, 14:45
Actualizat: 26/10/2021, 17:33

Peste 50.000 de gospodării, dar și spitale racordare la sistemul centralizat de termoficare din Timișoara rămân fără căldură și apă caldă după ce E.ON a sistat, marți, furnizarea gazelor către societatea Colterm, din cauza datoriilor neplătite. În aceeazi zi, societatea a intrat în insolvență, iar consilierii locali discută mărirea prețului gigacaloriei.

UPDATE ORA 17:30. Printr-un comunicat de presă transmis marți după-amiază, E.ON Energie România a lansat o propunere de soluție pentru ca spitalele din Timișoara să beneficieze în continuare de apă caldă și căldură, ca răspuns la apelul făcut de medici, precizând că încheierea unui nou contract cu societatea Colterm nu este fezabilă.

„În condițiile în care societatea Colterm Timișoara și autoritățile locale nu au reușit să identifice încă soluții pentru continuarea furnizării de căldură și apă caldă pentru consumatorii cu care Colterm are contract, una dintre opțiunile viabile este de a se încheia cu fiecare dintre respectivele instituții contracte de furnizare a gazelor naturale, care să fie livrate prin intermediul rețelei de distribuție existente”, au anunțat reprezentanții E.ON Energie România.

Astfel, E.ON Energie România reiterează soluția propusă și până acum, aceea de a furniza direct gaze naturale spitalelor a căror funcționare este dificilă în astfel de condiții, în baza unor contracte încheiate cu fiecare unitate în parte. „Compania noastră răspunde astfel apelului făcut de medicii din Timișoara pentru găsirea unor soluții alternative așa încât aceste spitale să beneficieze în continuare de căldură și apă caldă și pacienții să nu aibă de suferit din lipsa acestora. Această soluție poate fi pusă rapid în practică la acele unități care dețin centrale termice proprii și care, astfel, își vor putea continua activitatea normal”, potrivit sursei citate

„Ne exprimăm speranța că împreună putem găsi rapid soluții având în vedere că încheierea unui nou contract cu Colterm nu este fezabilă. E.ON Energie România a luat decizia de a nu mai reînnoi contractul de furnizare a gazelor către societatea de termoficare având în vedere datoriile istorice considerabile și lipsa oricărei perspective fezabile pentru sezonul rece.În ultimele luni, furnizarea gazelor naturale către Colterm s-a realizat pe baza unor contracte pe perioade foarte scurte de timp, cu plata în avans, condiții care nu au fost respectate decele mai multe ori. Chiar și așa, datoriile curente ale Colterm SA au continuat să crească, ajungând la o valoare curentă de peste 12 milioane de lei, majorând la circa 76 de milioane de lei datoriile totale acumulate în ultimii ani, au transmis reprezentanții E.ON Energe România”, au conchis reprezentanții E.ON Energie România.

Anunțul primarului Dominis Fritz

„O să fie câteva lucruri grele de anunțat, de discutat. Acum câteva minute, compania Delgaz a oprit distribuția gazului pentru CET Centru și compania E.ON a sistat furnizarea gazului pentru Colterm. Noi am primit, am stat până acum două ore în negocieri cu un furnizor de gaz, care din păcate, a dat răspuns negativ, asta înseamnă că Timișoara, momentan, Colterm momentan, nu are o companie care ar vrea să furnizeze gaze naturale. Asta, bineînțeles, vine într-un context de criză energetică la nivel european, există foarte puțin gaz pe piață, majoritatea companiilor ne spun că nu au cantitățile necesare pentru a furniza constant Colterm cu cantitățile de care avem nevoie”, a anunțat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Potrivit edilului-șef al orașului de pe Bega, au fost câteva companii care au spus că singura variantă este cu un sistem de plată în avans, dar la prețurile actuale, la câteva milioane de lei pe zi, municipalitatea nu își permite să achite aceste sume.

„Asta din păcate înseamnă că în Timișoara în jur de 50.000 de gospodării vor rămâne fără căldură și, și mai rău, înseamnă că spitalele Timișoarei, și nu numai cele în subordinea primăriei, ci toate spitalele vor rămâne fără căldură și apă caldă”, a spus primarul.

Situația este mai bună la Spitalul „Victor Babeș”, care are o centrală proprie pe care poate să o pornească, la fel și Maternitatea „Odobescu”, în subordinea Spitalului Municipal.

„Eu știu că directorii spitalelor, și am vorbit cu unii dintre ei, fac și ei apel la furnizorii de gaze să fac un contract cu Colterm”, a spus Dominic Fritz.

„În numele tuturor pacienţilor internaţi în spitalele din Timişoara vă rugăm să ne sprijiniţi prin identificarea unei soluţii care să asigure furnizarea gentului termic în spitalele din municipiul nostru. În această perioadă de criză sanitară cauzată de pandemia COVID-19, tăierea gazului în Timişoara va conduce la creşterea gradului de dramatism pe care îl înregistrăm deja. Spitalele din Timişoara sunt implicate în lupta cu acest virus nemilos, eforturile noastre în salvarea de vieţi omeneşti fiind supraomeneşti. Vă rugăm pe voi, marii producători şi furnizori de gaz din România, să faceţi şi voi aceleaşi eforturi pentru a contribui la salvarea vieţilor conaţionalilor noştri. Fără o temperatură optimă în saloane, eforturile noastre vor fi în zadar, iar echilibrul precar pe care l-am asigurat prin dedicare şi implicare va fi năruit”, au transmit managerii de spitale din Timișoara, potrivit news.ro.

Care sunt soluțiile de moment

Primarul a anunțat că se caută soluții de finanțare, care se bazează pe tei surse: tariful plătit de populație, bani de la bugetul local și bugetul de stat, iar Colterm primete finanțare din primele două. „Tariful pentru populație nu a mai fost majorat de ani de zile și bugetul local – anul acesta am dat 136 de mililioane către Colterm și am ajuns și aici la un capăt. O să mai facem o rectificare azi, o să mai avem în jur de 8 milioane pe care le putem da, dar, bineînțeles, dacă vorbim de zeci de milioane de lei pe lună, atunci vedeți deja că, fără o intervenție din partea bugetului de stat, termoficarea, nu numai în Timișoara, ci și în alte orașe, nu are cum să supraviețuiască”, a spus primarul.

„Verificăm absolut toate căile tehnice pentru a reduce consumul de gaz la un absolut minim necesar, asta în primul rând înseamnă să trecem cât de mult se poate pe cărbune – am cerut și cărbune din rezerva de stat, dar pentru ca acest lucru să se întâmple e nevoie de o ordonanță de urgență pe care numai un Guvern plin poate să o dea. Tehnic, material, ar fi posibil, și ăsta este acum scopul, să încercăm să negociem o cantitate de gaz mult mai mică, să funcționăm pe cărbune și și poate să reintrăm cu niște intervale în care Colterm ar putea să producă căldură și apă caldă”, a detaliat Dominic Fritz.

Societatea de termoficare a Timișoarei a intrat oficial marți în insolvență, conform deciziei Tribunalului Timiș, după solicitarea transmisă de Consiliul de Administrație, așa cum anunțase, în 18 octombrie, edilul-șef.

„Această decizie este o decizie pentru a continua serviciul public. Colterm a încercat numeroase variante (…), dar reorganizarea companiei prin procedura de insolvență este singura variantă și este necesară. (…) Toate resursele Colterm, în momentul în care se intră în procedura de insolvență, vor fi redirecționate către asigurarea serviciului și furnizarea agentului termic către populație. Insolvența este un proces de reconstrucție a încrederii. Abonații Colterm nu vor fi afectați de această intrare în insolvență. Eu cred că această insolvență, care în acest context de intrare de prețuri n-a mai putut fi evitată, este și o șansă uriașă pentru companie, tocmai să aibă acest nou început fără aceste datorii istorice”, a declarat primarul Dominic Fritz, în 18 octombrie, citat de publicația locală tion.ro. Potrivit primarului, Colterm are datorii istorice de peste 320 de milioane de lei.

Astfel, primarul a anunțat că propune o dublare a prețului gigacaloriei la Timișoara, în contextul în care consilierii locali sunt chemați să voteze propunerea societății de termoficare pentru triplarea prețului gigacaloriei. „Eu sunt foarte conștient că în acest context, să anunți și o propunere de majorare a tarifului poate să pară absurd, dar tocmai motivul că compania Colterm a vândut căldura și apa caldă la un preț mult sub prețul producției, tocmai asta ne-a adus în situația în care suntem”, a mai spus edilul-șef.

Potrivit raportul societății, la sfârșitul anului trecut, Colterm a avut o pierdere de 17,29 de milioane de lei, iar valoarea penalităților de întârziere înregistrate în contabilitate, aferente anului 2020, până în 31 decembrie, era în total de 15,94 de milioane de lei, dintre care 7,26 de milioane de lei în cazul E.On Energie România S.A.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar